Internetportál óv a káros élelmiszerektől

Németországban ősszel országos internetes portál kezdte meg működését, amelyen figyelmeztetik a 80 milliós ország lakóit, ha bárhol a kereskedelemben felbukkannak az egészségre káros élelmiszerek. Egyúttal – összhangban az EU előírásaival – szigorítják és ellenőrzik azt is, feltüntetnek-e a termékeken minden előírt adatot. Nemkülönben, hogy az van-e a csomagolásban, amit ráírtak.

2011. október 24., 17:27

A fogyasztóvédelem a 16 tartomány mindegyikének saját hatáskörébe tartozik. Ezért is jelentős, hogy az illetékes tárcavezetőknek sikerült megállapodniuk: a tartományi jelzések mellett/helyett közös portálon jelzik a veszélyt a nagyközönségnek.

A

www.lebensmittelwarnung.de(élelmiszer-figyelmeztetés) oldalra már az első időszakban nem kevés jelzés került fel. Szalmonella indiai fűszerkeverékben, német felvágottakban, svájci csírákban, üvegtörmelék egy német cég üdítőiben, egy másik bébi-ételeiben, antibiotikum a lazac-konzervben, túl magas vitamin-és ásványanyg-tartalom bébi-tápszerben. A listában a termék neve mellett ott a hazai vagy külföldi gyártó pontos neve, címe.

A szakértők és a fogyasztóvédő szervezetek egybehangzóan üdvözlik az úttörő kezdeményezést, rámutatva: ilyen országos tájékoztatási lehetőségre már sokkal korábban sort kellett volna keríteni. Amikor ugyanis megjelenik a médiában egy-egy, az élelmiszerek biztonságával kapcsolatos ügy, gyakori a hiányos, vagy a félre-tájékoztatás. Példa erre a legutóbbi, az Ehec-vírus körüli ügy is, amikor óriási mennyiségű zöldséget kellett kidobni, beszántani – majd kiderült, hogy a veszélyes kórokozó nem importált spanyol uborkából vagy német gazdaságból, hanem Egyiptomból származott. A jövőben hasonló esetekben azonnal rendelkezésre áll majd hiteles, átfogó tájékoztatás.

Egyidejűleg (összhangban az EU előírásaival) szigorodnak Németországban az élelmiszereken elhelyezendő tájékoztatással kapcsolatos előírások. A csomagoláson a termék minden alkotórészét fel kell tüntetni – ezen belül kiemelten az allergiát kiváltó anyagokat, mint pl. a tej-fehérje vagy a dió. Ugyancsak szerepelnie kell a terméken az energia-tartalomnak, a zsírok, a telített zsírok arányának, valamint annak, mennyi benne a só, a cukor, a szénhidrát, a protein.

A friss gyümölcs és főzelék, az olívaolaj, a méz és a marhahús esetében már eddig is kötelező volt feltüntetni, honnan származik az árú. A jövőben ez az előírás vonatkozik majd a friss disznó-, bárány-, kecskehúsra és a baromfira is. Újdonság az is, hogy ha egy kész pizzán összedolgozott húst, sajtot használnak fel, ezt a csomagoláson szembeötlően fel kell tüntetni. Hasonló előírás vonatkozik a felhasznált haltermékekre.

Szigorodnak a koffein-tartalmú italokra vonatkozó szabályok is: az u.n. energia-italokon és társaikon felirattal kell figyelmeztetni, hogy azok fogyasztása ártalmas lehet gyermekekre, várandósokra, szoptató anyákra. A fagyasztott terméknél meg kell jelölni, mikor került az a gyártás után mélyhűtésbe.

Miközben a német fogyasztóvédők üdvözlik a rendszabályok – és az ellenőrzés – szigorítását, fájlalják, hogy az Európai Parlamentben nem sikerült (még) többséget szerezni a fentieknél tovább menő javaslatnak. Az elgondolás egyfajta „lámparendszerbe” vonna be minden élelmiszert. Kötelezően piros lámpa-jel kerülne a különösen sok sót, zsírt, cukrot tartalmazó, egészségtelen élelmiszerek csomagolására, sárga a kevésbé ártalmasakra és zöld azokra, amelyek minden gond nélkül fogyaszthatók.