Íme a brit kémek hétfői jelentése az orosz-ukrán háború állásáról

A brit védelmi minisztérium szerint három hónap alatt annyi orosz katona esett el az orosz-ukrán háború során, mint kilenc év alatt Afganisztánban.

2022. május 23., 08:58

Szerző:

A brit védelmi minisztérium hétfőn is közzétette a hírszerzési forrásokra alapozott legfrissebb jelentését az orosz-ukrán háború állásáról, fejleményeiről. 

A brit hírszerzés információi szerint: 

  • Az orosz-ukrán háború három hónapja alatt annyi orosz katona esett el, mint kilenc év alatt Afganisztánban.
  • A rosszul megválasztott  taktika, a korlátozott légi fedezet, a rugalmasság hiánya, kudarcok és hibák megismétlésére kész parancsnoki megközelítés kombinációja vezetett ehhez a magas halálozási arányhoz, amely folyamatosan növekszik donbászi offenzíva során.
  • Az orosz közvélemény a múltban is érzékenynek bizonyult a háborúk során elszenvedett áldozatokra, miközben az Ukrajnában elesett áldozatok száma folyamatosan növekszik, egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy Oroszországban nőni fog a közvélemény elégedetlensége a háború miatt. 

(Kiemelt kép: Orosz katonák Mariupolban, a Donyecki Népköztársaságban, 2022. április 23-án. Fotó: Ilja Pitalev / Szputnyik / Szputnyik via AFP)

Vlagyimir Putyin ellen tavaly óta elfogatóparancs van érvénybe, ami eléggé behatárolja azt, hogy az orosz elnök mely országokba látogathat el büntetlenül.