Igen komoly árvíz fenyeget

Legutóbb 2001 márciusában volt árvíz Kárpátalján, amely nagy károkat okozott a gazdaságnak, a lakosságnak, több tucat települést öntött el a víz. Akkor az ár levonulása után nemzetközi összefogással kidolgozták a Tisza árvízvédelmi programot, hozzáláttak a régi gátak megerősítéséhez, újak építéséhez. Mivel azonban az utóbbi években a kedvező időjárás következtében megyénkben nem alakult ki árvízveszélyes helyzet, a program teljesítését tulajdonképpen abbahagyták, a tervbe vett munkáknak kevesebb mint a felét végezték csak el.

2012. március 3., 17:15

Szerző:

A csapadékos időjárás, majd a gyors felmelegedés azonban ezekben a napokban kritikus helyzetet teremtett a folyókon, amely Kárpátalja több vidékén árvízhez vezethet. Alig kezdődött meg a folyók jégtakarójának olvadása, máris 45 lakótele­pülést fenyeget az árvíz - írja a

karpatinfo.net.

Jelenleg legalább 15-20 százalékkal több hó van a hegyekben, mint ebben az időszakban szokott lenni. A hótakaró vastagsága a síkvidéken elérte a fél, a hegyekben az 1-2 métert. A kemény februári fagyok következtében befagytak a folyók, a hegyvidéki szakaszokon 25–30, a síkvidéken 15–20 centiméter a jégkéreg vastagsága. Ilyesmi legfeljebb tízévenként szokott előfordulni. A folyókon 85 veszélyes szakaszt állapítottak meg. A meteorológusok szerint szerencsére 5-6 napon belül további gyors felmelegedésre nem kell számítani. Ennek ellenére mindenütt megkezdődött az olvadás, a folyókon jégtorlaszok keletkezhetnek. Az előrejelzések szerint erre elsősorban a munkácsi járásban kell számítani.

A mélyen átfagyott föld még sokáig nem tudja befogadni a hólét. Csapadékos időjárás esetén a helyzet tovább rosszabbodhat.

Az utóbbi években nem fenyegette nagyobb árvíz Kárpátalját. Az illetékes hatóságok megnyugodtak, azt hitték, hogy ez mindig így lesz, abbahagyták a szomszédos országokkal együtt kidolgozott Tisza árvízvédelmi program teljesítését. A költségvetés nem utalt ki újabb összegeket a tervbe vett munkálatok finanszírozására.

2006 óta folyik a gátak megerősítése, építése mintegy 125 kilométeres szakaszon, tavaly azonban csak egy 9 kilométeres szakaszon végezték el a munkálatokat. Az állam 20 millió hrivnyával tartozik a vízművek építésével foglalkozó vállalatoknak. A hegyvidéki járások települései szinte teljesen védtelenek az árvíz ellen. A Tisza árvízvédelmi program intézkedéseinek mindössze 42 százalékát hajtották csak végre. Jelenleg összesen 45 lakótelepülés van veszélyben.

Az illetékes árvízvédelmi szervek szorosan együttműködnek a szomszédos országok hatóságai­val, kölcsönösen tájékoztatják egymást a kialakult helyzetről. Azonban mindenképpen több anyagra, gépre és elsősorban több pénzre lenne szükség.
Létrehoztak egy operatív árvízvédelmi csoportot. Jelenleg legfontosabb feladatuk megvédeni a hidakat, megakadályozni a jégtorla­szok kialakulását a folyókon, szükség esetén robbantásokkal megnyitni az utat a jégtáblák levonulása előtt. Felkészültek az árvízvédelmi munkákra a vasúti és teherforgalmi közlekedési szervezetek, a helyi önkormányzatok is.