Igazságosabb oltóanyag-elosztást sürgetnek a G20-ak

A főigazgató felszólította a kereskedelmi világszervezet tagállamait, tegyenek meg mindent az oltóanyagok igazságosabb elosztásáért.

2021. október 12., 20:48

Szerző:

A vakcina-protekcionizmus elleni fellépés, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) reformjai és a fenntartható fejlődés is szóba került a G20 csoport kereskedelmi minisztereinek keddi, Sorrentóban tartott találkozóján.– írja az MTI.

„Biztosítani kell a Covid-19 elleni oltóanyagok forgalmazását és azt a lehetőséget, hogy e vakcinákat a fejlődő országokban is előállíthassák” –

szögezte le a találkozón Franck Riester francia külkereskedelmi államtitkár, aki egyúttal az oltóanyagok szellemi tulajdonjogára vonatkozó szabályozás felülvizsgálatát is sürgette, amely megkönnyítené a vakcinagyártást világszerte. Ngozi Okonjo-Iweala, a szervezet főigazgatója októberben azt mondta, hogy bár a világon már több mint hatmilliárd koronavírus elleni vakcinát állítottak elő és adtak be, az alacsony jövedelmű országokban a lakosság csupán 1,4 százaléka kapta meg mindkét oltóanyagdózist, míg ugyanez az arány a fejlett országokan 58 százalék.

(Kiemelt kép: Ács Antónia Nikoletta orvos beolt egy nőt a német–amerikai Pfizer–BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával Pécsen, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Akác utci telephelyén lévő oltópontján 2021. április 12-én. Fotó: Kiss Dániel / MTI)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.