Ifjú tehetségek a Haydn-teremben

Az Esterházy-kastély Kismartonban évszázadok óta a művészetek támogatásáról nevezetes. E hagyománnyal ma sem szakít, az pedig már csak a földrajzi elhelyezkedésből is magától értetődik, hogy a Haydn-teremben közép-európai tehetségek kapnak lehetőséget a bemutatkozásra.

2010. augusztus 12., 13:25

Lengyel tehetséges muzsikusok lépnek fel a

Youngstarssorozat következő előadásán, augusztus 15-én a kismartoni Haydn-teremben. A sorozat létrehozatalában nagy szerepe van a Bécsi Zenei és Előadóművészeti Egyetemnek és a Prága-Bécs-Budapest Nemzetközi Nyári Akadémiának.

A lodzi Arthur Rubinstein Filharmonikusok Zenekar már sokszor bizonyított, most Kismartonban érdekesen összeállított programmal áll a közönség elé. A műsort Maciej Bosak klarinétművész szólójátéka nyitja (Carl Maria von Weber Concertinoját adja elő), de ezen az estén zongoraszólót is hallhat a közönség (Janusz Olejniczak természetesen Chopint játszik). A lodzi zenekar pedig Daniel Raiskin vezényletével Robert Schumann 4. szimfóniáját adja elő. A lodzi születésű világhírű zongoraművész, Arthur Rubinstein nevét viselő zenekar egyébként ausztriai turnéján három koncertet ad – ezek egyike az augusztus 15-i kismartoni hangverseny.

A kismartoni Esterházy kastélyban a muzsika otthon van. Hogy ez nem csak a komolyzenére vonatkozik, azt igazolta Nena koncertje, amely alig két nappal előztei meg a Youngstars sorozat

előadását.

Csak a színvonal számít

Nena személye sok érdeklődőt vonz,s közülük sem mindenki tudja, honnan a különös név. Az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Hagen szülöttét, Gabriele Susanne Kernert hároméves kora óta becézik így. Spanyolországban egy feledhetetlen nyaraláson ragadt rá a név, a spanyoloknak köszönhetően, a sokat hallott „niña” – kislány – szó tetszett meg a szülőknek, akiknek álmukban sem jutott eszükbe, hogy a kicsit németesített változat világhírt fut majd be.

Még akkor sem lehetett ezt tudni, amikor első zenekarával megjelent a színpadokon: a The Stripes nem volt sikeres, hamar fel is oszlott. Nena nem adta fel, az együttes dobosával, Rolf Brendellel Nyugat-Berlinben 1982-ben megalapította a nevét viselő együttest. Ez sem volt hosszú életű: 1987-es feloszlása óta az akkor már a nemzetközi popvilágban is ismert énekesnő szólistaként dolgozik. A sikert egyébként a

99 Luftballonscímű dal hozta meg. Sikeresek gyermeklemezei, amelyeknek 2008-ban német nagydíjat is köszönhet. Vonzódása természetes: öt gyermeket hozott a világra, közülük az első meghalt, ma már unokái vannak.

A gyermekek, a magánélet miatt jó pár évig nem láthatta a közönség. 2002-ben, húsz évvel első sikerei után indult újra a karrierje, ekkor dobta piacra több híres slágerét újrahangszerelt változatban. Az "Anyplace, Anywhere, Anytime" című dalát a nyolcvanas évek angol csillagával, Kim Wilde-dal énekelte újrahangszerelve. A két nyelven felhangzó duett elsősorban Németországban került a toplisták élére.
2005-ben Willst du mit mir gehen („Akarsz velem jönni?”) című lemezével egy időben könyvet is megjelentett – utóbbi bestseller lett Németországban, a turné pedig óriási sikert hozott. Cover me című dupla albuma régi álmát valósította meg: harminc angol és német dalt adott elő, kedvenc előadóitól. A 2008 őszén jelent meg a Himmel, Sonne, Wind und Regen („Ég, nap, szél és eső”) című gyermekalbumát, ami aranylemez lett. Legutóbbi albuma a Made in Germany- ennek dalaiból állította össze a kismartoni műsort. Már kislemez is forgalomban van ezekből a dalokból, „Wir sind wahr” címmel.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.