Húsvéti menü gyorsan és hagyományosan

Itáliában nem kell nagy ünnepnek lennie ahhoz, hogy bőséges lakomát kínáljunk szeretteinknek. Persze egy olyan spirituális örömnek, mint a Feltámadás, megvan a maga megfelelője az asztalnál is. Ugyanakkor a háziasszonyok Olaszországban sem időmilliomosok immár: éppen ezért a Corriere della Sera olyan húsvéti menüsort kínált, amelynél a hagyományőrzés mellett a gyors elkészítési lehetőséget is figyelembe vették.

2010. április 2., 16:44

Előételnek fürjtojásos, oregánós vegyes zöldsalátát ajánl a milánói lap, extraszűz olivaolajjal meghintett pirított kenyérkékkel. Jól tudjuk, hogy a fürjtojás, legalábbis a legendák szerint, erős afrodiziákum és a tavasz újjászületésekor nem árt rádolgozni egy kicsit a szenvedély feltámadására sem. Hozzá Trentino-Alto Adige-i Pinot Bianco bort kínál a Corriere sommelier-je.

Észak-olaszországi első fogásként ismert a riso in cagnone, amely tulajdonképpen nem más, mint fűszeres rizs. Lombardiában a sós vízben főtt hosszú szemű rizst vajon megfuttatott fokhagymával és zsályával keverik (ismert a zsálya bódító, izgató hatása is), majd reszelt Grana sajttal szórják meg, Piemontban a fokhagyma helyett hagymát, a zsálya helyett rozmaringot, és Fontina sajtot használnak. Jól csúszik erre a Chardonnay del Collio minden kortya.

A húsvéti bárány elengedhetetlen ínyencség, és ennek is számtalan variációja ismert. Lazio tartományból származik a vörösborban pácolt bárány, amelyet mentaszósszal szervíroznak. A bárány erős karakterét jól ellensúlyozhatja egy könnyű vörös bor, például a Cesanese del Piglio.

Ugyancsak e vidékhez kötődik az a sós húsvéti rétes, amelyet spenóttal, túróval, parmezánnal kevert tojással töltenek meg. Az arab konyhában jártasak közeli rokonságot fedezhetnek fel a maghrebi brikkel. Ennek bora a Cinque Terre Bianco, száraz ligúriai fehér bor. Azért ne féljünk, nem maradunk édesség nélkül: az Abruzzóban és Molisében honos Torta di Pasqua con perline egyszerű kelt, vajas tészta, amelyet "gyöngyöcskékkel", azaz színes cukorral szórnak meg, a vendég pedig molisei muskotállyal öblíti le.

Jó étvágyat, boldog Húsvétot mindenkinek!

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.