Horvát államfő: az EU háromszor drágábban veszi a gázt az Egyesült Államoktól

A horvát államfő szerint az Európai Unió jelenleg az Egyesült Államoktól veszi a gázt „háromszor drágábban”.

2022. november 29., 19:39

Szerző:

A gáz nem árucikk, hanem erőforrás, amely biztonságot, függetlenséget és erőt ad. Az Európai Unió (EU) pedig jelenleg olyan helyzetben van, hogy az Egyesült Államoktól veszi a gázt „háromszor drágábban” – jelentette ki Zoran Milanovic horvát államfő kedden Zágrábban, a horvát-szlovén gazdasági fórumon.

Oroszország és az Egyesült Államok szerinte „megsemmisíthetetlenek, mert meghatározott technológiával (...) és saját szükségleteiket kielégítő, korlátlan mennyiségű energiával rendelkeznek”. Hozzátette, hogy Kína már nem ebbe a kategóriába tartozik.

Úgy vélte: az EU sokáig „abban az illúzióban ringatta magát”, hogy valamilyen energetikai közös piacot hoz létre, de a komoly háborús helyzet miatt most a szövetséges Washingtontól vásárol gázt, háromszoros áron.

Emmanuel Macron francia államfő szerinte kedden valójában azért utazott az Egyesült Államokba, hogy Joe Biden amerikai elnökkel folytatott tárgyalásain "megértésért és kegyelemért könyörögjön a gyengébb pozíciójából.

Rámutatott: Horvátországnak nincs ipara, gazdaságilag fejletlenebb országok is jobban állnak ezen a téren.

Úgy vélte: az euró küszöbönálló bevezetése Horvátország számára azért jó, mert ott „rendkívül kiszolgáló a gazdaság”.

Horvátország az európai történésektől, különösképpen a németországi helyzettől függ – mondta Zoran Milanovic.

„Amilyen nekik lesz, olyan lesz nekünk is” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a magas energiaárak miatt már Németországban is gondok vannak a termeléssel.

(Kiemelt kép: Zoran Milanovic, horvát elnök, 2022. szeptember 12-én. Fotó: Ales Beno / Anadolu Agency (Photo by Ales Beno / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AF)