Hiába a sorosozás, pofára esett az Orbánhoz menekülő bukott macedón miniszterelnök

2017. november 2., 11:02

Szerző:

Nemrég a több fideszes potentátot megmozgató, sorosozó kampánya ellenére is nagyot bukott a helyhatósági választásokon Orbán Viktor szövetségese és eszmetársa, Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök pártja. A jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE) jelöltjei az önkormányzatok közül csupán ötben győztek, míg a kormányzó szociáldemokraták Szkopjéval együtt 56 településen kormányozhatnak.

Orbán és Gruevszki

Gruevszkinek és társainak – emlékeztet a K-Monitor – a vereség mellett kemény vádakkal is szembe kell nézniük, a stabilnak tűnő klientúrarendszert felborító lehallgatási ügy első számú gyanúsítottja éppen a volt miniszterelnök. Úgy tűnik, a talaj többek számára forró lett, két szökésben lévő volt titkosszolgát a thesszaloniki repülőtéren kaptak el, amikor hamis bolgár útlevéllel Budapestre tartottak, a miniszterelnök pedig Orbán budapesti meghívását lobogtatva kérvényezte, hogy adják vissza a fél éve bevont útlevelét. 

A kérelmet megtagadták, annak ellenére hogy a Soros György elleni kampányhoz nyilvánvalóan Oroszországtól és attól a Macedóniától merített ihletet, ahol az amerikai magyar milliárdos már több éve a politikai támadások kereszttüzében áll. Arról nem is beszélve, hogy a macedón önkormányzati választásokat felvezető kampányban Orbán elutazott a nyugat-balkáni országba kiállni Gruevszki pártja mellett, de felszólalt a VMRO-DPMNE egy-egy rendezvényén Németh Zsolt, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Gulyás Gergely fideszes frakcióvezető is. Gruevszki eközben interjút adott a Pesti Srácoknak, amelyben Orbánt Európa védelmezőjének nevezte a bevándorláspolitikája miatt.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.