Hiába a nyájimmunitás: tombol a járvány a Seychelle-szigeteken

A lakosság 60 százaléka már az oltás mindkét dózisát megkapta, de hiába.

2021. május 5., 15:50

Szerző:

Ismét korlátozásokat kellett bevezetni a Seychelle-szigeteken, pedig itt kapta meg a lakosság legnagyobb része az oltás mindkét adagját – írja a napi.hu.

A Seychelle-szigeteken elérték a népesség biztonságosnak vélt beoltottsági határát, a 60 százalékot, mégis két hétre bezárták az iskolákat és felfüggesztették a sporttevékenységeket. Emellett a családi találkozóktól is eltanácsolják az embereket, és a vendéglátóhelyek is korán bezárnak.

„A napi fertőzésszám május első hetében megugrott” – mondta Peggy Vidot, az ország egészségügyi minisztere egy sajtótájékoztatón. Az Indiai-óceánban található szigeten 98 ezren élnek. Gazdasága az idegenforgalomra épül, ezért januárban nagyon gyorsan megkezdték az emberek oltását. Ehhez főként az Egyesült Arab Emírségekből importált kínai vakcinát használtak, bár azóta más oltásokat is igénybe vettek.

Az oltásra jogosultak 62,2 százaléka kapta meg mindkét dózist – derül ki a Bloomberg Vaccine Tracker adatgyűjtéséből. Ez valamivel jobb, mint a sokak által irigyelt izraeli 55,9 százalék. A hivatalos tájékoztatókból nem sok derül ki abból, mi lehet a fertőzések gyors szaporodása mögött, azonkívül hogy az emberek lazítottak a mindennapi élet biztonsági szabályainak betartásán.

(Kiemelt képünk illusztráció: The Yomiuri Shimbun/AFP | Hiromi Uechi)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.