Hetvenöt embert ölt meg az eső

Hetvenöten meghaltak és több mint százezren maradtak fedél nélkül június óta a heves esőzések miatt.

2022. augusztus 30., 16:33

Szerző:

A halottak közül ötvennégyen a házuk romjai alatt vesztették életüket, huszonegyen pedig megfulladtak. 102 sérültje is van az esőzésnek, és összesen 108 ezer 364 ember maradt fedél nélkül a polgári védelem adatai szerint. 

A leginkább sújtott térségek között van Maradi, Zinder, Tillabéri és Tahoua. A fővárosban, Niameyben két ember halt meg és ötszázan veszítették el az otthonukat. 

Az esőzések miatt több mint 12 ezer 700 lakóház rongálódott meg, iskolák, egészségügyi intézmények, gabonaraktárak dőltek össze.

A nigeri kormány és partnerei közlésük szerint több mint 628 tonna gabonát osztottak szét a katasztrófa károsultjai között. Az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF 2500 segélycsomagot osztott ki.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint szeptember végéig még további nagy mennyiségű csapadék várható.

A júniustól szeptemberig tartó esős évszak – viszonylagos rövidsége ellenére – sok halálos áldozatot szedett az elmúlt években, még a sivatagos vidékeken is. 

Tavaly legalább hetvenen haltak meg és több mint kétszázezer ember otthona vált lakhatatlanná. Az ENSZ becslései szerint ez utóbbi szám idén várhatóan eléri a 350 ezret is.

A sivatagos éghajlatú országban pusztít az aszály is. Tovább rontják a helyzetet a dzsihadisták erőszakcselekményei, amelyek akadályozzák a földműveseket munkájukban. Emiatt Nigert súlyos élelmiszerválság sújtja: több mint 4,4 millió embernek, azaz a lakosság mintegy 20 százalékának az élelmiszerellátása van veszélyben.

(Kiemelt képünk: Vihar a nigeri Maradiban. Fotó: AFP PHOTO / MUSTAFA OZER)

15:38

Legalább negyvenegyen meghaltak a tüntetők és a biztonsági erők közötti összecsapásokban a héten Zahedanban – közölte az Iráni Emberi Jogok (IHR) nevű, norvégiai székhelyű szervezet vasárnap.

15:24

Az izraeli kormány programot fogadott el az orosz bevándorlók fogadására, mely segíti beilleszkedésüket – jelentette a Maárív című izraeli újság hírportálja vasárnap.

2022. október 2., 10:43

Legalább huszonhatan meghaltak és tizenhatan súlyosan megsérültek, amikor felborult és egy tóba süllyedt egy zarándokokat szállító traktor India északi részén – közölték a helyi hatóságok.