Helyszíni riportunk a bombázott Kijevből

168 óra hetilap főszerkesztője, Makai József tudósít a lerohant Ukrajna fővárosából.

2022. február 24., 10:40

Szerző:

„Egy kicsit azért meglepett”, mondta a fiatal kijevi, akit nem sokkal reggel hét óra után, a Majdanon megkérdeztem, mit szól az oroszok támadásához? A légvédelmi szirénák sokadszor szólaltak meg, a főtéren nagy táskákkal, műanyag szatyrokkal birkózó járókelők siettek. Néhányan úgy néztek ki, mint akik a hivatalba indultak. Az elmúlt napokhoz képest több rendőrt és csendőrt lehetett látni. A mentőautók, a rendőrség és a tűzoltóság járműveinek sziréniáit különböző irányból lehetett hallani. A háború kezdetét Kijevben a reptér elleni támadás jelentette. Helyi hírek szerint egy halottja és egy sebesültje volt.

Az orosz hadsereg csütörtökön hajnalban támadta meg Ukrajnát. Vlagyimir Putyin szerint a különleges katonai művelet célja Ukrajna demilitarizálása. A moszkvai lapok szerint a csütörtökön közvetített felvételt – a fájl ún. metaadatai szerint – már hétfőn rögzítették.

Az első jelentések szerint az orosz fegyveres erők északról, keletről és délről, a 2014-ben annektált Krím területéről támadtak. Ám a helyi források szerint az ország nyugati részén, Lembergben is megszólaltak a légiveszélyt jelző szirénák, és több helyszínről robbantásokat jelentettek. Ezeket független forrásból nem lehetett megerősíteni. Moszkva szerint kiiktatták az ukrán légvédelmet; ha ez igaz, akkor az orosz repülők uralják a légteret, és bármikor újra támadhatnak. Kijevben legalább egyszer hallani lehetett a repülők hangját, látni azonban nem láttam egyet sem.

 

A bankok előtt egyre hosszabb sorok álltak, és már nem volt egyszerű készpénzhez jutni. A szálloda melletti OTP-fiók egyik automatája reggel kilencre már kiürült, a másikból pedig csak háromezer hrivnyát (az sms-értesítés szerint harmincezer forintot) lehetett felvenni. Fél órával korábban még gond nélkül kiadott ötezret. Egy fiatal pár négy bankkártyával zsonglőrködve probált több készpénzhez jutni, kevés sikerrel.

Orosz hadművelet
Autóval távoznak az emberek Kijevből 2022. február 24-én. Fotó: Emilio Morenatti / MTI/AP

A fővárosból kivezető utakon óriási dugók alakultak ki; a sztráda minden sávjában autók araszolnak. Ez némiképp ellentmond annak, amit napok óta Kijevben hallottam: hogy mindenki eltökélt, és kész felvenni a harcot az oroszokkal. És ezt Putyin is tudja, ezért nem fogja megtámadni Ukrajnát.

Szerdán az egyik fegyverboltban jártam, azt mondták, az üzlet pörög, az ukránok tömegesen vásárolnak önvédelmi és nem pusztán önvédelmi fegyvereket. Az egyenruhákat, katonai felszerelést árusító boltba csak érvényes Covid-igazolással lehet bemenni. Csütörtök délelőtt Kijev egét szürke felhők takarták, és – ha már elkezdődött a háború – az eső is kitartóan szitált.

(Makai József, a 168 óra hetilap főszerkesztője) 

 

(Kiemelt kép: Egy férfi letakar egy holttestet miután légicsapás sújtott egy tömbházat az ukrajnai Harkiv külterületén 2022. február 24-én. Fotó: Wolfgang Schwan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)