Hawaii után Salvadorban is kitört egy vulkán

Vulkánkitörés kezdődött a közép-amerikai Salvador keleti részén – figyelmeztették hétfőn a lakosságot a helyi hatóságok.

2022. november 29., 08:00

Szerző:

A salvadori környezetvédelmi minisztérium megfigyelőközpontja robbanásokat jelentett a fővárostól, San Salvadortól mintegy 135 kilométerre keletre fekvő Chaparrastique vulkán központi kráterében. A vulkánkitörés intenzitása a 0-tól 8-ig terjedő skálán 1-es fokozatú volt.

A kitörés vasárnap kezdődött, amikor a vulkán sziklát és hamut lövellt ki a kráter körüli területekre. Sérültekről egyelőre nem érkezett jelentés.

Luis Alonso Amaya, a polgári védelem igazgatója elmondta, hogy három településen riadókészültség van érvényben.

A hatóságok 26 óvóhelyet készítettek elő, amelyek több mint tízezer ember befogadására alkalmasak. Felállítottak egy parancsnoki központot is, amely a legfrissebb információkat szolgáltatja a vulkán tevékenységéről.

A biztonsági zónát a krátertől számított 6 kilométeres sugarú körre terjesztették ki.

(Kiemelt kép forrása: Volcanoes and volcanism Facebook-csoport)

Versenyt fut az idővel Németország legismertebb nácivadásza, Thomas Will, aki abban bízik, hogy – 78 évvel a második világháború befejezése után – a jövőben is lehetőség nyílik azoknak a náci bűnösöknek az elítélésére, akiknek a bűnössége bizonyítható.