Külpolitikai összefoglaló: a jelek szerint hat az Orbán-átok, de a helyzet nem ilyen egyszerű

24.hu: Sorra buknak térségünk „elorbánosodó” vezetői, de nem szabad leírni őket.

2021. október 25., 08:50

Szerző:

Cseh, osztrák, szlovák és bolgár kormányfő is bukott idén: mindannyian követték egyes kérdésekben Orbán Viktor politikáját, de nem szabad őket végleg leírni, ráadásul bukásukban sok egyedi tényező játszott szerepet. Az orbanizáció ráadásul Szlovéniában a legerősebb, ahol még tartja magát a Fidesszel a lehető legszorosabb viszonyt kialakító kormánypárt – írja a 24.hu. 

Körbejárt az interneten a kép Orbán Viktorról, amin a négy visegrádi ország és Ausztria kormányfőivel együtt látható, és az ötből három alakot pirossal áthúztak, miután 2021-ben mindhárman megbuktak. Távoznia kellett a posztjáról Igor Matovic szlovák kormányfőnek, nincs már hatalmon Sebastian Kurz osztrák kancellár, majd a cseh miniszterelnök, Andrej Babis is elvesztette a választást, és ellenzékbe kényszerült a napokban. Igaz, utóbbi egyelőre a kabinet élén maradt, mert az államfő, Milos Zeman súlyos beteg, és alkalmatlan arra, hogy ellássa köztársasági elnöki teendőit, így arra is, hogy kormányalakításra kérjen fel bárkit. Ezért a Prágában győztes ellenzéki koalíciónak még várnia kell.

Orbán-átok?


Babis lehet úgymond a legújabb áldozata az Orbán-átoknak is, ami egy rossz vicc, miszerint akit meglátogat a magyar kormányfő (Prágában tüntetők fogadták egyébként), az hamarosan elveszti a hatalmát. Erre korábban például Mubarak egyiptomi elnök, Janukovics ukrán és Szaakasvili grúz államfő, Strache osztrák alkancellár és Netanjahu izraeli miniszterelnök volt a példa, de ezt hagyjuk inkább a politikai ráolvasókra.

Visszatérve a komoly dolgokra, az Egyesült Állmokban dicstelen körülmények között távozott a hatalomból Donald Trump. Ennek pedig térségünkben is volt hatása, Bulgáriában a már a Biden-kormányzat által elrendelt szankciók hatására Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök fénysebességgel bukott meg. Az amerikai szankciók a kormányfőhöz „barátian viszonyuló” médiamogult sújtottak idén – Boriszovnak a helyi oligarchákkal kialakított kapcsolata rokonítható a budapesti mintához, de a média befolyásolása sem állt tőle messze –, és Szófiában ez politikai földindulást okozott. Más kérdés, hogy a földindulás már azzal fenyeget, hogy Boriszov ellenfeleit is maga alá temeti.

Ám a mémek és „Orbán-átkok” szintjénél mélyebb elemzést kell adnunk a folyamatokra. A most megbukott politikusok például nem is biztos, hogy akkorát buktak, mint amilyennek az messziről látszik, illetve a bukottak nem mindegyike volt Orbán szoros szövetségese – figyelmeztet a 24.hu, ahol a teljes elemzés olvasható. 

 

(Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Igor Matovic szlovák (b), Mateusz Morawiecki lengyel (b3), Orbán Viktor magyar (b4) és Andrej Babis cseh kormányfő (j), valamint az Európai Tanács elnöke, Charles Michel (b2) a V4 megalapításának 30. évfordulója alkalmából rendezett kormányfői találkozón a krakkói királyi várban, a Wawelben 2021. február 17-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.