Háború minden fronton: Moszkvában csaptak le, nem is akárkikre

Szeptember elsején taxik tömegét irányította ugyanarra a helyre a sofőrök által használt alkalmazás, ezzel látványos dugót okozva Moszkvában. Az Anonymous vállalta a felelősséget a kibertámadásért.

2022. szeptember 5., 11:09

Szerző:

A The Verge-ön olvasható hír szerint az amúgy is forgalmas moszkvai Kutuzov sugárút felé tartó forgalmat gyakorlatilag megbénította az eset. Az érintett taxik a Yandexhez tartoznak, amelyet „Oroszország Google-jeként” szokás emlegetni, hiszen a vállalatnak nem csak népszerű keresője, hanem térképe, zenei platformja, email szolgáltatása, de még önvezető technológián dolgozó üzletága is van – írja a raketa.hu. Az ukrajnai háború a cégnek egyre több fejfájást okozott, egy ponton még a határok megjelenítését is kikapcsolták a térkép-alkalmazásukon belül. Ez a feszültség lehet az oka annak, hogy nemrég VK nevű konkurensüknek, a VKontakte („az orosz Facebook”) tulajdonosának eladták a hírgyűjtő oldalukat, a Yandex.ru-t.

„Szeptember elsején a Yandex.Taxit támadás érte, mellyel megpróbálták megzavarni a szolgáltatást. Többtucat sofőr kapott egyszerre rendelést a Fili körzetben”

– nyilatkozták a cég képviselői a helyi hírügynökségnek. Hozzátették, hogy a támadás körülbelül negyven percig tartott, és az ilyen eseményeket „felismerő és megakadályozó rendszerüket már meg is erősítették, hogy megelőzzék a hasonló eseményeket a jövőben”. Egy Twitter-bejegyzés szerint a hírhedt Anonymous hekker-kollektíva vállalta a felelősséget a támadásért, ahogyan egy korábbi, orosz tévécsatornákat célzó akcióért is. A szervezet februárban „kiberháborút” hirdetett Oroszország ellen.

(Egy főként taxikból és Yandex taxikból álló forgalmi dugó látható egy napsütéses napon Moszkvában 2022. augusztus 11-én. Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)

 

Tegnap 20:32

Brazíliában vasárnap megkezdődött az elnökválasztás első fordulója, a voksolás favoritjának a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő számít a hivatalban lévő, jobboldali Jair Bolsonaróval szemben.

Tegnap 20:09

Oktatásért tüntető nők mintegy százfős csoportját zavarták szét vasárnap a nyugat-afganisztáni Herát városában a radikális iszlamista tálibok.

A Donyeck megyei Liman városának visszafoglalása a Vlagyimir Putyin orosz elnök által elcsatoltnak nyilvánított területen bizonyítja az ukránok sikereit, és azt, hogy képesek visszaszorítani az orosz erőket – jelentette ki vasárnap Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.