Ha ebből bármi is igaz, küszöbön a harmadik világháború

Ha igaz az ukrán közvélemény-kutatás, akkor azt senki ne várja, hogy az oroszok belülről buktatják meg Putyint.

2022. március 19., 07:17

Szerző:

Az „Active Group” ukrán cég szociológusai úgy döntöttek, hogy tovább vizsgálják, milyen mértékben agresszív az orosz társadalom közvélemény-kutatás formájában. A kérdések megfogalmazásakor az oroszok számára kötelező nyelvezetet használtak. Így a felmérésben az „invázió” és a „háború” helyett a „különleges művelet” szót használták, az ukrán biztonsági erőket „nácinak” nevezték.

Az oroszok 86,6%-a tolerálja és támogatja az Európai Unió területe,  többek között: Lengyelország, Észtország, Lettország, Litvánia, Bulgária, a Cseh Köztársaság, Szlovákia és mások esetleges megtámadását, amint azt az „Active Group” által végzett szociológiai felmérés eredményei is bizonyítják.

Az oroszok 75,5%-a helyesli egy következő ország katonai inváziójának ötletét, és úgy gondolja, hogy ez Lengyelországnak kellene lennie. A válaszadók szerint ez az úgynevezett „Orosz Föderáció katonai különleges műveletének” logikus folytatása.

A felmérés szerint a válaszadók 75 százaléka változatos mértékben tolerálja a nukleáris fegyverek használatát a kormányuk részéről.

Míg az oroszok mindössze 13,4 százaléka viszonyul negatívan a más országokba történő katonai invázióhoz, addig a válaszadók 46 százaléka teljesen biztos abban, hogy az orosz kormánynak meg kellene támadnia az EU-t, 40,6 százalék pedig az ellenségeskedések megengedhető kiterjesztését feltételezi.

Az országok, amelyek a felmérés szerint Oroszország célpontja lesznek, a következők: Lengyelország (75,5 százalék), a balti országok, Észtország, Litvánia, Lettország (41 százalék), Bulgária, Csehország, Szlovákia és Magyarország (39,6 százalék). A felmérésben a válaszadóknak lehetőségük volt több országot is kiválasztani.

Az oroszoknak csupán 25,5 százaléka ellenzi határozottan a nukleáris fegyverek használatát. A megkérdezettek 40,3 százaléka teljesen elfogadhatónak tart egy nukleáris támadást, 34,3 százalék pedig bizonyos mértékig támogatná az orosz hatóságok ilyen döntését.

Az orosz közvélemény a Kreml lehetséges lépéseit jelezheti a világközösség számára.

„A felmérés általános benyomása az, hogy a kérdezőbiztosokkal való kommunikációra hajlandó oroszok nemcsak Ukrajnával, hanem az EU-val szemben is agresszívek. A válaszadók vagy megtagadják a kommunikációt, miután megismerték az interjú témáját, vagy kijelentik, hogy készek támogatni és jóváhagyni a további orosz betöréseket más országokba”

– kommentálja Andrij Eremenko, az „Active Group” kutatócég alapítója.

(Kiemelt képünk: Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök egy találkozón Asztrahánban 2008. szeptember 4-én. Dick Cheney amerikai alelnök "törvénytelen" invázióval vádolta meg Oroszországot, amelynek célja Grúzia térképének átrajzolása, és kétségbe vonta, hogy Oroszországban mint nemzetközi partnerben meg lehet-e bízni. Fotó: ALEXEY NIKOLSKY / RIA NOVOSTI / AFP)