Gazdasági és védelmi partnerséget erősítene Lengyelország az USA-val

Lengyelország stratégiai partnerség megerősítésére törekszik az Egyesült Államokkal, a lengyel miniszterelnök fegyvergyártó cégekkel is tárgyalni fog amerikai útján.  

2023. április 11., 14:48

Szerző:

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök amerikai útja előtt arról beszélt, hogy a lengyel-amerikai kapcsolatok még soha nem voltak olyan jók és erősek, mint most. Mostani útjának célja a gazdasági és védelmi stratégiai koncepció megerősítése, melyen már  februárban Joe Biden amerikai elnök lengyelországi látogatása során elkezdtek kidolgozni. 

Morawiecki úgy nyilatkozott, hogy a transzatlani partnerség a 2025 -ös lengyel EU-elnökség legfontosabb prioritása lesz. A lengyel miniszterelnök amerikai útján olyan fegyvervásárlási szerződéseket akar jóváhagyni és kidolgozni, melyek Lengyelország biztonságát szolgálják.  Piotr Müller lengyel kormányszóvivő elmondta megerősítette Morawiecki nyilatkozatát és úgy fogalmazott, hogy  a találkozó célja a kétoldalú gazdasági együttműködés és Lengyelország biztonsága. 

Morawiecki lengyel miniszterelnök amerikai látogatása során találkozik Kamala Harris amerikai alelnökkel és amerikai fegyvergyártó cégek képviselőivel.

(Kiemelt kép: Mateusz Morawiecki, Lengyelország miniszterelnöke a sajtó képviselőivel beszél Brüsszelben, 2021. május 24-én. Fotó: Francisco Seco / Pool/AFP)

 

12:22

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).