Kezdeményezést indítottak G7-ek a gazdasági kényszerítés ellen

A G7-ek szerint a világban nyugtalanítóan megnőtt a mások gazdasági gyengeségeinek kihasználásán alapuló esetek száma.

2023. május 20., 10:11

Szerző:

Új kezdeményezést indított a G7-országcsoport a gazdasági kényszerítés felszámolására, intézkedéseket helyezve kilátásba a gazdasági függőséget fegyverként felhasználó szereplők ellen – írták hivatalos nyilatkozatukban. 

A gazdasági kényszerítéssel foglalkozó koordinációs platformnak elnevezett kezdeményezés a korai figyelmeztetést és a gyors információcserét tervezi bevetni az ilyen helyzetek megelőzése érdekében, és tagjai rendszeresen fognak találkozni konzultációs céllal – derült ki a nyilatkozatból.

A G7-ek szerint a világban nyugtalanítóan megnőtt a mások gazdasági gyengeségeinek kihasználásán alapuló esetek száma.

Bár nem nevezték meg Kínát, a javasolt kezdeményezés részletes ismertetésekor a brit kormány rámutatott: Peking megpróbálja kihasználni gazdasági erejét az Ausztráliával és Litvániával folytatott politikai vitákban. A nyilatkozatban a G7-ek vezetői elkötelezték magukat az ellátási láncok megerősítését célzó együttműködés elmélyítése mellett, és nagyobb szerepet szorgalmaztak az alacsonyabb jövedelmű országok számára a gazdasági ellenálló képesség előmozdításában.

Arra szólították fel a nemzeteket, hogy az ellátási láncok kiépítése során tartsák be az „átláthatóság, diverzifikáció, biztonság, fenntarthatóság és megbízhatóság” elveit. Az országok egyúttal megállapodtak az információcsere terén zajló együttműködés elmélyítésében, azzal a céllal, hogy új szabványokat hozzanak létre a következő generációs technológiákra vonatkozóan.

Eközben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta: a nyugati, iparosodott országok többet nyújthatnak a fejlődő országoknak, mint Kína és Oroszország. Rámutatott:

bár az Új Selyemút jó és olcsó ajánlatnak tűnt, a globális dél több tagja kellemetlen tapasztalatokat szerzett Pekinggel, és adósságválságba került a felvett hitelek miatt. Oroszország pedig csak fegyvereket és zsoldosokat tud ajánlani

Von der Leyen aláhúzta: ez lehetőséget teremt a G7-nek és szövetségeseinek, hogy mindenki számára kedvező ajánlatokat tegyen az együttműködésre hajlandó fejlődő országoknak. De gyorsnak kell lennünk, és konkrétnak - szögezte le.

„Japán. G7. Fontos találkozók Ukrajna partnereivel és barátaival. Fokozott biztonság és együttműködés a győzelmünk érdekében. Ma közelebb kerül a béke" - írta Zelenszkij a Twitteren.

Az ukrán elnök a Francia Köztársaság repülőgépén érkezett Hirosimába és eredetileg azt tervezte, hogy videón csatlakozik az eseményhez. Az, hogy személyesen részt vesz a csúcstalálkozón, csak pénteken derült ki. Az ukrajnai háború a találkozó egyik fő témája.

A hétvégén Zelenszkij kétoldalú tárgyalásokat folytat a G7, valamint India és Brazília vezetőivel. Utóbbi két ország egyelőre nem határolódott el Moszkvától.

(Kép: Joe Biden amerikai elnök Azali Assoumani Comore-szigeteki elnökkel, Luiz Inacio Lula de Silva brazil elnökkel és Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel ülésezett a G7-ek vezetőinek hirosimai csúcstalálkozóján, 2023. május 20-án.  Forrás: Susan Walsh / POOL)