Forró víz buktatta le Észak-Korea új atomreaktorát

Mióta Phenjan 2009-ben kiutasította a NAÜ ellenőreit, a nemzetközi szervezet főként műholdképek segítségével figyeli meg az országot

2023. december 22., 12:59

Szerző:

Észak-Korea minden valószínűség szerint egy új atomreaktort helyezett üzembe a Jongbjonban működő fő nukleáris komplexumában a a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint – közölte Rafael Grossi, a NAÜ vezetője csütörtökön.

Grossi úgy tudja, hogy forró víz kilépését észlelték, ami arra utal, hogy a reaktor elérte azt az állapotát, amikor a nukleáris láncreakció folyamatossá válik.

Mióta Phenjan 2009-ben kiutasította a NAÜ ellenőreit, a nemzetközi szervezet főként műholdképek segítségével figyeli meg az országot – írja az Euronews. Közvetlen hozzáférés nélkül a NAÜ nem tudja pontosan megállapítani a reaktor készültségi fokát. A NAÜ szerint október óta erős vízkifolyást figyeltek meg a könnyűvizes reaktori hűtőrendszerből, ami arra enged következtetni, hogy előrehaladott folyamatban van a blokk üzembe helyezése.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője rendkívül sajnálatosnak nevezte az észak-koreai atomprogram továbbfejlesztését.

(Kiemelt képünk illusztráció. Kim Dzsongun észak-koreai diktátor rakétakilövést tekint meg 2022 októberében. Fotó: STR / KCNA VIA KNS / AFP)