Forgalomkorlátozással tüntetnek környezetvédő aktivisták Londonban

29 millió otthont szigeteltetnének le a kormánnyal 2030-ig.

2021. október 25., 15:02

Szerző:

A környezetvédő aktivisták nyomás alá helyezték a brit kormányt annak érdekében, hogy egy évtizeden belül szigeteljenek le minden otthont, írja az AP News. A cél érdekében hétfőn a forgalom blokkolásával tüntetnek Londonban az ENSZ Glasgow-i klímacsúcsa előtt hat nappal.

A tüntetést a délutáni csúcsidőre időzítették a londoni banknegyed közepén. A rendőrség állítása szerint 52 embert tartóztattak le a demonstrációkkal összefüggésben, amik közben néhány tüntető az úttesthez ragasztotta magát. Az akciók szervezője az Insulate Britain, vagyis magyarul a „Szigeteljük le Britanniát” nevezetű szervezet.

A csoport közölte célját, hogy a jelenlegi konzervatív kormány szigetelje le az Egyesült Királyság 29 millió „szivárgó” otthonát 2030-ig, és minden szociális otthont 2025-ig. Álláspontjuk szerint ezek az intézkedések kifizetődnek idővel a klímaváltozás elleni sürgős harcban.

(Kiemelt kép: Rendőrök visznek el egy környezetvédő aktivistát London utcáin a szigetelésért való tüntetésről 2021. október 25-én. Fotó: Daniel Leas-Olivas / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.