Hatalmas földrengés sújtotta Marokkót éjjel, eddig közel 300 a halottak száma - FRISSÍTÉS

Legalább 296 ember meghalt a péntek éjjel Marokkóban pusztító erős földrengésben, amely hatalmas károkat és pánikot okozott Marrákesben és több más városban – derül ki az előzetes hivatalos adatokból. a délelőtti adatok alapján már 632-re emelkedett a péntek éjjel történt földrengésben elhunyt emberek száma Marokkóban a korábban közölt 296-ról, A földrengés hatalmas károkat és pánikot okozott Marrákesben és több más városban – derül ki az előzetes hivatalos adatokból.

 

 

2023. szeptember 9., 07:16

Szerző:

A rabati székhelyű geológiai központ arról számolt be, hogy a rengés a Richter-skála szerinti 7-es erősségű volt, és az epicentruma az ország középső részén fekvő Al-Hauz tartományban volt, a turistaváros Marrákestől délnyugatra. „Az előzetes adatok szerint a földrengés 296 ember halálát okozta Al-Hauz, Marrákes, Uarzazate, Azilal, Sisaua és Tarudant tartományokban” – áll a minisztérium közleményében. Ugyanezen forrás szerint 153 ember megsérült és kórházba került.

A marokkói média szerint ez a legerősebb földrengés, amely eddig a királyságot sújtotta. A hatóságok „minden szükséges erőforrást mozgósítottak a beavatkozáshoz és az érintett területek megsegítéséhez” – tette hozzá a belügyminisztériumi közlemény. A közösségi oldalakon keringő képek és szemtanúk beszámolói szerint a földrengés több városban is jelentős károkat okozott.

Marrákes mellett a fővárosban, Rabatban, Casablancában, valamint Agadirban is érezték a rengést, ami pánikot keltett a lakosság körében. A közösségi oldalakon közzétett képek szerint sokan az utcára menekültek ezekben a városokban, attól tartva, hogy házaik összedőlnek.

Az internetezők által közzétett fotókon és videókon nagy törmelékdarabok láthatók a marrákesi Medina negyed utcáin. De készültek fényképfelvételek a lezuhanó törmelékek által összezúzott autókról is. Az interneten közzétett képek szerint a híres Marrákes központjában egy minaret erősen megrongálódott, két ember megsérült.

A marrákesi regionális egészségügyi központ felhívta a lakosokat, hogy az emberek szombaton adjanak vért a sérültek számára.

Tizenkilenc éve, 2004. február 24-én a Richter-skála szerinti 6,3-as erősségű földrengés rázta meg a Rabattól 400 kilométerre északkeletre fekvő Al Hoceima tartományt, amely 628 ember halálát és jelentős anyagi károkat okozott. 1960. február 29-én pedig az ország nyugati partvidékén található Agadirban pusztított a földrengés, amely több mint 12 ezer ember – a város lakosságának egyharmada – halálát okozta.

(Kiemelt kép: a 2023. szeptember 9-i marrakeshi földrengést követően a lakosok egy téren igyekeztek biztonságot keresni. Közel 300 ember vesztette életét Marokkót szeptember 8-án éjszaka megrázó erős földrengésben, a kormány előzetes számlálása szerint, a marrakeshi lakosok pedig „elviselhetetlen” sikolyokról számoltak be. a 6,8-as erősségű földrengés. Fotó: Fadel SENNA / AFP)