A püspöki konferencia szerint nem kell aggódni Ferenc pápa miatt

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia mindenki megnyugtatására közölte, hogy a pápával minden rendben van. A hivatalos program szerint Ferenc pápa április 28-án érkezne Magyarországra, ám pár napja kórházba került. A magyar katolikus egyház azzal kapcsolatban nem nyilatkozott, hogy ez befolyásolhatja-e a pápa magyarországi programját. 

2023. március 30., 15:05

Szerző:

Továbbra sem változott Ferenc pápa hivatalos programja, miszerint április 28-tól 30-ig Magyarországra látogatna, annak ellenére sem, hogy az utóbbi napokban a kórházba kerüléséről írt az olasz sajtó. „Nem kell aggódni, a Szentatyával minden rendben van” – közölte a HVG megkeresésére a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtóosztálya. A magyar katolikus egyház is a Vatikán világsajtóban megjelent, hivatalos közleményét kapta meg. Ebben azt írták: a pápa a Gemelli kórházban tartózkodik, ahova előre tervezett vizsgálatra érkezett, de végül benntartották.

Az olasz sajtó később azt írta, hogy szívproblémák miatt vitték kórházba, de ezt sem a Vatikán, sem a püspöki konferencia nem erősítette meg – ugyanakkor szerdán este a Vatikán elismerte, hogy Ferenc pápát légzési nehézségekkel került kórházba. A következő pár napra tervezett programjait lemondták, az sem világos, hogy az április 2-i virágvasárnapi misén részt vesz-e. A magyar katolikus egyház sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a HVG kérdését, miszerint történt-e kapcsolatfelvétel a Vatikánnal Ferenc pápa kórházba kerülése után az egyházfő magyarországi látogatásával kapcsolatban.

Mozgalmas napok várnak Ferenc pápára Magyarországon

Egyelőre tehát továbbra is várjuk a pápát április végén, mikor is az ünnepélyes fogadtatás után Novák Katalinnal és Orbán Viktorral is találkozik majd a karmelita kolostorban, majd a hivatalos program szerint beszédet mond a kolostorban, a Szent István Bazilikában, a Rózsák terén található templomban. Találkozik majd a magyar egyház képviselőivel és munkatársaival, szegényekkel és menekültekkel, fiatalokkal a Papp László Sportarénában 29-én, majd 30-án délelőtt fél tízkor misét tart majd a Kossuth Lajos téren.

(Kiemelt képünk: Szent II. János Pál pápa szobra a római Agostino Gemelli kórház előtt 2023. március 29-én, miután előre tervezett kivizsgálásra beszállították Ferenc pápát. Nem tudni mi a vizsgálatok célja és mennyi ideig tartanak. Fotó: MTI/AP/Andrew Medichini)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.