Ferenc pápa döntött: hivatalában maradhat a kölni érsek, aki hallgatott a szexuális visszaélésekről

Ugyanakkor spirituális szabadságra küldte.

2021. szeptember 25., 05:36

Szerző:

Hivatalában maradhat Rainer Maria Woelki kölni érsek - így döntött Ferenc pápa, miután kivizsgálta a szexuális visszaélések eltussolásával vádolt főpap ügyét.

A Vatikán azt közölte, hogy nagy hibát követett el, de jogi felelősség nem terheli. Ugyanakkor az érsek "spirituális szabadságra" megy, hogy feldolgozza az elmúlt időszakot. Az ügyben két püspök is érintett viszont a pápa az ő lemondásukat is elutasította. Az egyikük saját kérésére Kenyába megy egy évre, ettől reméli, hogy belső békére lel. A másikuk pedig idősotthonokban és hajléktalan szállókon fog dolgozni. 

A kölni főegyházmegye a legnagyobb Németországban, kétmillió katolikus hívő tartozik ide. A német katolikus egyház konzervatív szárnyához tartozó Woelki 2018-ban megrendelt egy jelentést egy ügyvédi irodától arról, hogy az egyházmegye vezetése hogyan kezelte a szexuális visszaéléseket. A jelentés ugyan elkészült, de Woelki azt elkészülte után - 2020-ban - nem publikálta, ezzel óriási felháborodást váltva ki - írja az Euronews. 

A jelentés Woelki felelősségét nem állapítja meg, sok hívő mégis úgy érezte, hogy a korábbi érsek, Joachim Meisner régi bizalmasaként nem ártott volna morális felelősséget vállalnia, ő azonban kinyilvánította, hogy nem kíván lemondani.

(Kiemelt képünk: Ferenc pápa a hagyományos nagypénteki kálváriajárás, a Via Crucis (keresztút) alatt a koronavírus miatt lezárt vatikáni Szent Péter téren 2020. április 10-én. A járvány miatt tartják a keresztutat a római Colosseum helyett a Szent Péter téren. Vatikánváros, 2020. április 11. Fotó: Andrew Medichini/MTI/AP pool)



Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.