Felrobbantották Putyin Raszputyinjának lányát

Vlagyimir Putyin főideológusának lányát egy Moszkva közeli faluban gyilkolták meg. 

2022. augusztus 21., 08:01

Szerző:

Az állami média szerint Darja Platonova Dugina azután halt meg, hogy autója lángba borult, miközben hazafelé tartott − írja a BBC nyomán az Index. A támadás célpontja nagy valószínűséggel a „Putyin agya”-ként ismert orosz filozófus, Alekszandr Dugin lehetett. Az ultranacionalista főideológus Dugin közeli kapcsolatban áll az orosz elnökkel, Putyin gondolkodására meghatározó hatása van. 

„Putyin agya” végül külön utazott 

Az orosz média közlése szerint a tervek szerint Dugin és lánya szombat este egy rendezvényről együtt utazott volna haza, de „Putyin Raszputyinja” az utolsó pillanatban meggondolta magát, úgy döntött külön utazik. A Telegramon közzétett, nem ellenőrzött felvételeken látszik, hogy a filozófus sokkos állapotban figyeli, amint a mentőszolgálat megérkezik az égő járműroncs helyszínére. A BBC független forrásból még nem tudta ellenőrizni a felvételeket. 

A hatóságok megerősítették az orosz állami TASZSZ hírügynökségnek, hogy egy női sofőr meghalt, amikor egy terepjáró felrobbant Bolshiye Vyazemy faluban, de további részletekkel nem szolgáltak. A bűnüldöző szervek egyelőre nem kommentálták az esetet.

Putyin Raszputyinja 

Annak ellenére, hogy Dugina apja nem tölt be hivatalos kormányzati pozíciót, az orosz elnök közeli szövetségese, sőt „Putyin Raszputyinjának” is nevezték. A filozófus lánya, Darja Dugina maga is ismert újságíró volt, aki erőteljesen támogatta Ukrajna lerohanását, írja a lap. Duginát a brit és amerikai hatóság is szankciókkal sújtották. A merénylet áldozatául esett nő korábban úgy fogalmazott, hogy  az orosz-ukrán háború „civilizációk összecsapása” , büszkeségét fejezte ki amiatt, hogy őt és az apját is szankciókkal sújtotta a Nyugat.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök keresztet vet egy ortodox húsvéti istentiszteleten 2022. április 23-án késő este Moszkvában. Fotó: Alexander NEMENOV / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.