Fekete nő lett Írország szépe

Menekültszállásról indult a karrierje.

2021. szeptember 15., 08:21

Szerző:

„Csodálatos érzés, hogy én lehetek az az arc, akire a fiatal fekete lányok felnézhetnek, és azt mondhatják, ha ő megcsinálta, akkor mi is meg tudjuk csinálni.”

Ezek a 26 éves orvoskutató, Pamela Uba szavai. Őt választották meg Miss Írország 2021-nek, és ezzel ő lett az első fekete nő a történelemben, aki elnyerte ezt a címet, a Miss Írország megmérettetést 1947 óta rendezik meg.

„Én lehetek az első, és ez csodálatos érzés: az emberek felnéznek rám, és soha nem gondoltam volna, hogy ez megadatik nekem”

 – mondta Írország szépe, amelyről a BBC.com számolt be.


Pamela hétéves korában költözött az Ír Köztársaságba Dél-Afrikából édesanyjával és három testvérével. Mielőtt Mayo megyébe költöztek, egy, a menedékkérők számára fenntartott központi szálláson laktak. Akkoriban az édesanyja minden gyermek után 9 eurót kapott hetente a kormánytól.

„A szálláson elég furcsa volt az élet, nagyban a kormánytól függtünk, nem dolgozhattunk, így anyukámnak ez igen nehéz időszak volt. Egyszerűen más volt így felnőni, nem igazán szerettem, ha a barátaim átjöttek hozzám, mert nem akartam, hogy ilyen körülmények között lássanak."

Pamela, az új szépségkirálynő ezt követően orvosi tanulmányokat folytatott az egyetemen, és most egy galwayi kórházban dolgozik. A szépségkirálynő jótékonysági munkát is végez, hátrányos helyzetű gyerekeket segítve.

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.