Kijev elítélte a minszki erőszakot

2020. augusztus 12., 17:55

Szerző:

Elítélte a fehéroroszországi ellenzéki tüntetők ellen elkövetett állami erőszakot az ukrán külügyminisztérium szerdán,

valamint a fogva tartottak szabadon bocsátásra szólított fel. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy rádióinterjúban, amelyből szerdán az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett, közölte: Ukrajnában "elidegeníthetetlen jog a békés tiltakozás", amely része a társadalmi és politikai életnek.

Szijjártó Péter ukrán hivatali partnerével tárgyaltDmitro Kuelba

"E téren nekünk már bő tapasztalatunk van, és kimondhatjuk, hogy a párbeszéd hiánya a szembenállás súlyosbodásához vezet, ami gyengíti az országot, ezt pedig külső szereplők használják ki" - mutatott rá. Kuleba szavai szerint

Oroszország érdekelt abban, hogy gyengítse Fehéroroszországot.

Azt üzente ezért Minszknek, "lépjen mielőbb a párbeszéd útjára, és találja meg a társadalmi egyensúlyt, hogy megőrizze Fehéroroszországot erősnek, szuverénnek és függetlennek". Arra a kérdésre, hogy miként értékeli a választások eredményeit, a külügyminiszter így válaszolt: "Ukrajna még nem adott hivatalos értékelést a választásokról, egyelőre szoros figyelemmel követi a helyzetet".

Elnökválasztás Fehéroroszországban 

Fotó: Jauhen Jercsak

Az ukrán főügyészség szerdán sajtóközleményben tudatta, hogy

elküldte a hivatalos kérvényt Minszknek annak a 28 őrizetbe vett személynek a kiadatására, akit Ukrajna a Donyec-medencei harcokban a Moszkva-barát kelet-ukrajnai szakadárok oldalán való részvétellel gyanúsít.

A 28 közül kilenc ukrán állampolgár, a közlemény szerint az illetékes kijevi bíróság már meggyanúsította őket terrorszervezetben való részvétellel és elrendelte előzetes letartóztatásukat. Fehéroroszágban július 29-én hozták nyilvánosságra, hogy 33 olyan külföldit vettek őrizetbe, akik a Wagner-csoport elnevezésű orosz magán zsoldoshadsereg tagjai. A minszki hatóságok gyanúja szerint azért érkeztek Fehéroroszországba, hogy destabilizálják a helyzetet az augusztus 9-én tartott elnökválasztás előtt.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.