Már az ENSZ is elítéli a minszki agressziót, a magyar kormány tovább hallgat

2020. augusztus 12., 18:59

Szerző:

Elítélte a fehérorosz biztonsági erők békés tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépését az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerdán.

Michelle Bachelet közölte: értesüléseik szerint a fehérorosz rendőrség aránytalan erőszakot alkalmazott, gumilövedékeket, vízágyúkat és villanógránátokat vetett be a megmozdulások résztvevői ellen.

Elnökválasztás FehéroroszországbanKönnygázas oszlatás Minszkben.
Fotó: Taccjana Zenkovics

"A jelentések szerint az utóbbi három napban mintegy hatezer embert vettek őrizetbe, köztük járókelőket és fiatalkorúakat is,

ami tömeges őrizetbe vételekre utal a nemzetközi emberi jogi szabványok nyilvánvaló megsértésével"

- olvasható az ENSZ emberi jogi főbiztosának állásfoglalásában. Bachelet hozzátette, hogy ennél még felkavaróbbak az őrizetbe vétel során, illetve azt követően tapasztalt hatósági bánásmódról szóló értesülések. Követelte a törvényellenesen őrizetbe vett személyek szabadon engedését és vizsgálatok indítását az esetleges bántalmazások kapcsán. A minszki belügyminisztérium szerdai közlése szerint a fehérorosz hatóságok a kedd éjjeli tüntetések során több mint ezer embert vettek őrizetbe; a biztonsági erők és a tiltakozók közötti összecsapásokban 51 tüntető és 14 rendőr megsebesült.