Februárig nem lesz alkotmányos felelősségre vonás Trump ellen

2021. január 22., 14:24

Szerző:

Az amerikai republikánus szenátorok február közepéig nem akarják megindítani a Donald Trump elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárással kapcsolatos meghallgatásokat .

Ezt Mitch McConnell, a szenátus (felsőház) republikánus párti kisebbségének vezetője közölte. McConnell szerint ugyanis minden pártnak lenne elég ideje felkészülni az eljárásra, ha legalább addig nem indítanák meg az impeachmentet. 

Ugyanezt javasolta Chuck Schumernek, a szenátus demokrata többségi vezetőjének is.

A demokraták egy életre el akarják tiltani Trumpot mindenféle tisztségviseléstől.

Őt tartják ugyanis felelősnek azért, hogy hívei január 6-án megostromolták a törvényhozás épületét, a Capitoliumot. 

Az ostrom során öt ember, köztük egy rendőr vesztette életét.

A képviselőház (alsóház) alkotmányos felelősségre vonási eljárást kezdeményezett Trump ellen, akit azzal vádolnak, hogy felkelésre buzdított a kongresszus ellen, miután a Capitolium elleni ostrom előtt egy tüntetésen felbujtó beszédet mondott. A Trump elleni impeachment ügye a képviselőház után a szenátushoz kerül.

 A dpa német hírügynökség ezzel kapcsolatban megjegyzi: a szenátusnak előbb jóvá kell hagynia tagjait és egyéb kulcsfontosságú kinevezéseket, mert ha elsősorban az impeachmenttel foglalkozna, az lassítaná az új elnök, Joe Biden kormányzata munkába állását és programjának megindítását. (MTI)