Megállapodott a Facebook a Cambridge Analyticával

A Facebook közösségi portált is üzemeltető Meta előzetes megállapodást kötött az úgynevezett Cambridge Analytica adatgyűjtési perben, az egyezség részleteit egyelőre nem hozzák nyilvánosságra.

2022. augusztus 27., 20:09

Szerző:

Az eljárás egy San Franciscó-i szövetségi bíróságon zajlik, a péntek este megjelent bírósági iratok szerint a Facebook és a mára megszűnt Cambridge Analytica jogutóda közötti egyezség feltételeit 60 napig zártan kezelik, amíg az ügyvédek véglegesítik a részleteket.

Az iratok szerint Mark Zuckerbergnek, a Meta elnök-vezérigazgatójának és Sheryl Sandbergnek, a cég ügyvezetőjének szeptember 20-ig kellene megjelennie a bíróság előtt, hogy a per nyomozati szakaszában vallomást tegyenek.

A Cambridge Analytica-botrány 2018-ban pattant ki, amikor kiderült, hogy a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány idején a Facebook több millió felhasználó személyes adatait juttatta el a brit székhelyű adatelemző-politikai tanácsadó cégnek.

(Kiemelt kép: Illusztráció. Fotó: Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

18:20

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg immár mentességet élvez a vádhatósággal szemben a Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró 2018-as meggyilkolása miatt az Egyesült Államokban indított perben, mivel múlt héten a szunnita királyság miniszterelnökévé nevezték ki - jelentették ki a trónörökös ügyvédei egy amerikai bíróságon hétfőn.