Ezt a patkányt az egész világ siratja

Hősként tisztelték a különleges rágcsálót.

2022. január 11., 18:06

Szerző:

Nyolcévesesen elpusztult Magawa, az aknakereső patkány, amely öt év alatt 141 ezer négyzetmétert, mintegy 20 focipályányi területet tisztított meg a taposóaknáktól és egyéb robbanószerektől Kambodzsában, ahol becslések szerint még 4-6 millió akna rejtőzhet a földben.

Bár múlt héten még jól volt a különleges rágcsáló, a hét végére azonban leromlott a hősként tisztelt állat egészsége. Több mint száz kiszagolt aknával és egyéb robbanószerrel Magawa az eddigi legsikeresebb rágcsáló, amelyet az Apopo képezett ki aknák és más hadianyagok kiszimatolására. Aknakeresői pályafutása alatt 71 taposóaknát és 38 fel nem robbant lőszert fedezett fel az északnyugati Siem Reap város – Angkorvat ősi templomkomplexum – térségében. Tavaly júniusban hagyott fel az aknakereséssel – írta a Magyar Távirati Iroda.

Éles szaglásuknak és étellel történő könnyű idomíthatóságuknak köszönhetően az afrikai óriáspatkányok különösen hatásosak az aknakutatásban. Az Apopo a HeroRAT (hős patkányok) néven ismert állatokat az 1990-es évek óta képezi ki az aknák és a tuberkulózis észlelésére. A patkányok a robbanóanyagban lévő egyik kémiai összetevőt érzékelik, tehát a fémhulladékot figyelmen kívül hagyva sokkal gyorsabb keresésre képesek. Amikor megtalálják a robbanószert, megkapargatják a tetejét, ezzel riasztják a velük dolgozó embereket.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: AFP)

 

13:13

Nem vált be Vlagyimir Putyin orosz elnök számítása, a NATO és a világ legfejlettebb iparú demokráciáit összefogó G7 csoport nem vált megosztottá Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának hatására – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök vasárnap a G7 csoport németországi csúcstalálkozójának helyszínén, Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélésén.

12:15

A kelet-afganisztáni halálos földrengés által érintett több ezer környékbelinek tiszta vízre és élelmiszerre van szüksége, és fennáll a fertőző betegségek megjelenésének veszélye – jelentette ki az afgán egészségügyi minisztérium egyik tisztviselője vasárnap, napokkal azután, hogy egy ENSZ-ügynökség kolerajárvány kitörésére figyelmeztetett a térségben.