Fontos férfiak túlvilági kedvéért áldozták fel a gyermekeket

Ezeréves múmiák tanúskodnak arról, hogy a politikusoknak mindent lehet. 

2022. február 15., 13:52

Szerző:

Ezeréves gyermekmúmiákat találtak a régészek egy sír feltárásakor Peruban, Lima közelében – számolt be róla a Phys.org tudományos ismeretterjesztő portál.

A hat apró, szorosan szövetbe tekert csontvázat egy előkelőség sírjában találták a régészek. A kutatók szerint valószínűleg feláldozták a gyermekeket, hogy a halott személyiséget elkísérjék túlvilági útjára. A társadalmilag fontos pozíciót betöltő férfi, feltehetően egy politikai személyiség sírját tavaly novemberben fedezték fel a Limától mintegy 24 kilométerre keletre fekvő Cajamarquilla régészeti helyszínen.

A gyermekek a férfi közeli rokonai lehettek, testüket a sír bejáratának különböző részein, egymás fölé helyezve találták meg – mondta el Pieter Van Dalen régész, az ásatás vezetője. Van Dalen szerint a múmiák 1000-1200 évesek lehetnek. A csoport közelében hét, nem mumifikált felnőtt csontjait is megtalálták, továbbá lámaszerű állatok maradványait és agyagedényeket.

Cajamarquillát Kr. e. 200 körül építették, az inka birodalom felemelkedése előtt, és 1500-ig lakták a várost. Mintegy 10-20 ezer embernek adhatott otthont.

 (Kiemelt kép: Guadalupe Pardo / AFP)