Ez történt az orosz-ukrán háborúban szombaton

Aknákat hagynak hátra a visszavonuló oroszok. 

2022. április 10., 06:09

Szerző:

Oroszország, a donyecki és a luhanszki "népköztársaságokkal" az oldalán a Donbaszban nem egyedül Ukrajnával, hanem országok egész sorával harcol – jelentette ki szombaton Gyenyisz Pusilin, a kelet-ukrajnai donyecki szakadár terület vezetője.

"Az Oroszországi Föderáció, a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság mára már biztos, hogy nem egyedül Ukrajnával, hanem országok egész konglomerátumával néz szembe. Talán egyenesen a NATO-val? Feltehetően ez így nem helytálló, de bizonyos résztvevők elég sokan vannak, így például a magánbiztonsági cégek és kivezényelt kiképzők formájában" - mondta Pusilin a Szolovjov Live nevű YouTube-csatornán nyilatkozva.

Hozzátette, hogy az ellenfél nagyon is hozzáértően folytatja a harccselekményeket, ideértve a védelmi vonalak kiépítését és a tüzérségi támadásokat. Sejtetni engedte, hogy az ukrán kormányerők önmagukban nem tudták volna ezeket a képességeket ilyen rövid időn belül kialakítani.

Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó szombat este közölte, hogy ismét orosz találat ért Rubizsne településen egy salétromsav-tárolót. Felszólította a település lakóit, hogy maradjanak otthonaikban vagy az óvóhelyeken, a levegőben terjedő egészségkárosító gáz miatt tartsák zárva az ajtókat és az ablakokat. Az általa közzétett videón sűrű, vöröses felhőt lehet látni. Az oroszbarát szeparatisták ugyanakkor azt állították, hogy ukrán kormányerők felelősek a vegyi üzemben keletkezett találatért.

Olekszandr Szajika, a szomszédos Liszicsanszk katonai parancsnoka felszólította a helyi lakosokat, hogy haladéktalanul hagyják el a települést. "Sajnos, a tüzérségi támadások nem lankadnak" - mondta videóüzenetében, hozzátéve, hogy az ukrán erők nem adják fel Luhanszkot.

Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó este közölte, orosz támadások következtében öt civil vesztette életét és öten megsebesültek Vuhledar és Novomihajlivka településeken. 

Harkiv térségéből két halott civilt jelentettek.

Mihail Mizincev orosz vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője szombat este ismertette, hogy több mint 700 ezer ember menekült el a donyecki és luhanszki "népköztársaságokból", illetve Ukrajna más térségeiből Oroszországba a hadművelet február 24-i kezdete óta. Mint mondta, csak szombaton 24 ezer ember hagyta el Ukrajna harci övezeteit Oroszország irányába.

Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője pedig arról számolt be, hogy a nap folyamán 4532 civilt sikerült kimenekíteni az ostromlott városokból humanitárius folyosókon keresztül.

A brit katonai hírszerzés közlése szerint az orosz csapatok rögtönzött robbanószerkezetek segítségével okoznak veszteségeket az ukrán kormányerőknek, csökkentve harci kedvüket és korlátozva szabad mozgásukat.

"Az orosz erők ezen felül továbbra is csapásokat mérnek az infrastruktúrára, ami járulékos civil áldozatok magas kockázatával járhat" - hívta fel a figyelmet a brit védelmi minisztérium közleményében.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes hírül adta, hogy az orosz hadművelet kezdete óta harmadik alkalommal hajtottak végre fogolycserét. Tájékoztatása szerint 26 ukrán állampolgárt - 12 katonát és 14 civilt - váltottak ki orosz fogságból. Arról nem tett említést, hogy a fogolycsere hol történt, illetve hány orosz katonát engedtek szabadon.

Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos ugyanakkor arról számolt be, hogy a felek olyan kamionsofőröket cseréltek ki, akik a harccselekmények miatt a másik ország területén rekedtek. A TASZSZ orosz hírügynökség 32 orosz és 20 ukrán kamionsofőrről tud.

Hírügynökségek felhívták a figyelmet arra, hogy a harcoló felektől származó értesüléseket nem tudják független forrásból ellenőrizni.

(Kiemelt képünk: Ukrán katona egy páncélozott szállító harcjárműben Kijevben 2022. március 31-én. TI/AP/Vadim Ghirda)