Ez már a világháború és engedni kell Putyinnak, vagy elszabadul a pokol – nyilatkozta a szerb elnök

„A Nyugat az ukránokon keresztül harcol Oroszország ellen” – nyilatkozta Aleksandar Vučić szerb elnök a Russia Today orosz állami televíziónak. 

2022. július 17., 12:23

Szerző:

Érdekes interjú jelent meg a szerb elnökkel a Russia Today (RT) orosz állami csatorna oldalán – írja az Azonnali. A cikk alapján Aleksandar Vučić arról beszélt egy szerb csatornán, hogy szerinte az orosz-ukrán konfliktus valójában világháború, illetve mint mondta, Vlagyimir Putyin orosz elnök javaslattal állhat a Nyugat elé.

„Meg kell értenünk, hogy egy világháború kellős közepén vagyunk, már nincs értelme regionálisnak nevezni konfliktust. A Nyugat az ukránokon keresztül harcol Oroszország ellen. Ez egy globális viszály”

– mondta Vučić az N1 szemléje szerint. A a szerb elnök továbbá azt is kijelentette, hogy Oroszország hamarosan „valamilyen javaslattal” közeledik a Nyugat felé, szerinte az ajánlás Donbásszal lehet kapcsolatban.

„Tudom, mi vár ránk. Putyin egy javaslattal fog előállni amint befejezi munkáját Szeverszkben, Bahmutban, Szoledarban, és eléri a Szlovjanszk–Kramatorszk–Avdiivka vonalat. Ha a Nyugat nem fogadja el amit mond, és nem fognak belemenni, kitör a pokol”

– mondta Vučić a cikk szerint. 

Amíg az orosz-ukrán konfliktus eszkalációja előtt a magyar kormánypártok lapjai, politikusai inkább viccet csináltak abból, hogy háború törhet ki a felek között, addig Vučić arról beszélt, hogy „nagyon rossz érzése” van, illetve tart attól hogy idővel problémák lesznek az élelmiszerellátással. Ugyanakkor nagyon kevés hír és cikk születik arról, hogy az államfő mennyire lehet tisztában Puytin háborús ambicióival. Az említett korábbi interjúban azt is elmondta, hogy már több tonna ételt rendeltek, és a szerbeknek így nem kell tartaniuk az üres bolti polcoktól. A kijelentés tehát kommunikációs fogás is lehetett, hiszen a szerb elnök kifejezetten szeret megmentőszerepben tetszelegni – írja az Azonnali. 

(Kiemelt képünk: Aleksandar Vučić és Vlagymiri Putyin kézfogása Szocsiban 2021. november 25-én. Fotó: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Sputnik via AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).