Ez a kormány már több mint félmillió embert gyilkolt meg

Tízezrek tüntettek szombaton Jair Bolsonaro járványpolitikája ellen Brazíliában.

2021. július 4., 07:45

Szerző:

Több tízezren tüntettek országszerte Brazíliában szombaton Jair Bolsonaro elnök kormánya és járványpolitikája ellen. A Sao Paulo-i megmozdulásokon például „Bolsonaro népirtó” és „Igen a védőoltásokra” feliratú transzparenseket lehetett látni. Tiltakozások voltak Brazíliavárosban, Belémben, Recifében és Porto Alegrében is.

„Ez a kormány már több mint félmillió embert gyilkolt meg”

– nyilatkozta Patricia de Lima Mendes orvosnő a Rio de Janeiróban tartott tüntetésen arra utalva, hogy a koronavírus-járvány már mintegy 522 ezer ember életét követelte Brazíliában. Hozzátette: szerinte mindez az elnök hazug politikájának következménye.

Május vége óta ez már a harmadik nagyobb tiltakozási hullám a brazil elnök ellen. Bolsonarót azzal vádolják, hogy jelentős mértékben súlyosbította a járványt, mert elbagatellizálta a koronavírus veszélyét, és megkérdőjelezte a vakcinák hasznát.

A brazil legfelsőbb bíróság vizsgálatot indított Bolsonaro szerepét illetően egy korrupciós ügyletben, valamint a járványkezelése miatt is vizsgálat indult ellene kongresszusi szinten. Három szenátor gyanúsította meg az államfőt azzal, hogy visszaélt hivatali hatalmával az egészségügyi válság kezelésekor, mert nem tett lépéseket, miután

figyelmeztették arra, hogy az egészségügyi minisztériumban „hatalmas kiterjedésű korrupciós hálózat” alakult ki.

Az ügy 20 millió dózis – túlárazott – indiai Covaxin vakcina beszerzésével kapcsolatos.

(Kiemelt kép: Anadolu Agency/AFP | Cristina Szucinski)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.