Évtizedes technológiát vett elő az orosz sereg a Dnyipro folyónál

Az orosz sereg uszályhidat épített a Dnyipro folyóra, amelyet utoljára évtizedekkel ezelőtt használtak. A brit védelmi minisztréium szerint azért építettek uszályhidet, mert  már jelentős mennyiségű hídépítő felszerelést és mérnöki személyzetet vesztettek el.

2022. október 22., 08:39

Szerző:

Közzétette napi jelentését a brit védelmi minisztréium amelyben az Dnyipro folyónál történt eseményekről írtak. Információik szerint az orosz erők folytatják az átkelőhelyek megerősítését a Dnyipro folyón, és elkészültek egy uszályhíd felépítésével a sérült Antonovszkij híd mellett Herszonban.

A nehéz uszályhidak használatával még a szovjet-érában terveztek esetleges európai hadműveletek során. Most pedig évtizedek elteltével visszanyúltak ehhez a technológiához. Az uszályhíd megépítése anyagi és logisztikai előnyöket biztosít Oroszország számára, mivel az invázió során jelentős mennyiségű katonai hídépítő felszerelést és mérnöki személyzetet veszített.

Ha az uszályhíd megsérül Oroszország igyekszik majd gyorsan megjavítani vagy kicserélni a sérült részeket, mivel erői és a Dnyipro folyón átívelő átkelőhelyek egyre nagyobb nyomás alá kerülnek Herszonban.

(Kiemelt képünk illusztráció. Egy megrongálódott panelház Dnyiproban 2022 október 18-án. Fotó: Dimitar DILKOFF / AFP)

19:01

A büntetőtörvénykönyv előírásainak többrendbeli megsértésére és alapvető hiányosságokra hivatkozva megszűntette a szlovák legfelsőbb ügyészség a Robert Fico volt kormányfő és három társa ellen idén tavasszal bűnszövetkezet létrehozása és más vádakkal indított eljárást – közölte kedden a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a legfelsőbb ügyészség bejelentésére hivatkozva.

18:37

Oroszország örökre elveszítette legnagyobb energiavásárló ügyfelét, Európát – szögezte le Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) török származású ügyvezető igazgatója egy keddi energetikai konferencián.