Az EU több millió oltóanyagot szállított az afgán menekülteknek

Az EU a világ számos országának ez idáig több mint 37 millió adag koronavírus elleni vakcina szállítását tette lehetővé.

2022. január 19., 15:59

Szerző:

Az Európai Unió több mint 2,2 millió adag, koronavírus elleni oltóanyagot szállított Iránba, hogy biztosítsa az országban tartózkodó afgán menekültek koronavírus-fertőzés elleni védelmét – közölte az Európai Bizottság szerdán.

Az MTI szerint az iráni hatóságok járványellenes küzdelmének támogatására küldött oltóanyagokat az EU polgári védelmi mechanizmusán keresztül biztosította, Spanyolországból. Az uniós bizottság közleménye Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztost idézte, aki hangsúlyozta:

az EU továbbra is támogatást nyújt világszerte minden olyan országnak, amely kéri ezt a védekezéséhez.

Az Iránba küldött oltóanyag az európai szolidaritás újabb példája, a védőoltások globális megosztása ugyanis a pandémia megszüntetésének és az emberéletek megmentésének leghatékonyabb módja – hangsúlyozta Lenarcic.

A tervek szerint a következő napokban további vakcinaadagok érkeznek Iránba Lengyelországból és Svédországból, így a perzsa államba szállított adagok száma meghaladja majd a 6,2 milliót – tájékoztatott az uniós közlemény. Az Európai Unió a világ számos országának kérésre ez idáig több mint 37 millió adag, koronavírus elleni vakcina szállítását tette lehetővé az Unió tagállamaiból – tette hozzá az uniós biztos.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)