Politico: Josep Borrell szerint Izrael pénzeli a Hamászt

Josep Borell, az EU külügyi boztosa a spanyol Valladolidi Egyetemen tartott beszédet, ahol tiszteletbeli doktori címet kapott. Beszédében kifejtette, hogy a Hamászt az Izraeli kormány finanszírozza azért, hogy gyengítse a Palesztin Hatóságot. Az izraeli kormány határozottan visszautasítja Borell vádjait.

2024. január 20., 13:42

Szerző:

Josep Borrell, az EU külügyi biztosa nyíltan azzal vádolta Izraelt pénteken, hogy finanszírozza a Hamászt – írja a Politico.

„A Hamászt az izraeli kormány finanszírozta, hogy meggyengítse a Palesztin Hatóságot” – idézte az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselőt az El País spanyol lap alaján a Politico. Borrell a spanyol Valladolidi Egyetemen tartott beszédet, ahol tiszteletbeli doktori címet kapott, többek között hangsúlyozta azt is, hogy a jelenlegi konfliktus megoldásához szükséges egy független palesztin állam létrehozása.

„Az egyetlen megoldás az, hogy két államot hozunk létre, amelyek osztoznak azon a földön, amelyért 100 éve meghalnak” – mondta Borrell, hozzátéve, hogy szerinte egy ilyen megoldást „kívülről kell erőltetni”.

„Ha nem avatkozunk be határozottan, a gyűlölet és az erőszak spirálja nemzedékről nemzedékre, temetésről temetésre folytatódni fog, amikor a gyűlölet magjai, amelyeket ma Gázában vetnek el, tovább nőnek" – mondta Borrell a spanyolországi közönségnek.

Az izraeli kormány határozottan visszautasította Borrell vádjait

„Borrell úr téved. Benjamin Netanjahu miniszterelnök távolról sem a Hamász megerősítésére törekedett, ahogyan azt az EU külügyi vezetője állította, hanem három nagyszabású katonai műveletben, 2012-ben, 2014-ben és 2021-ben csapott le keményen a Hamászra" – áll Ophir Falk, Netanjahu legfőbb külpolitikai tanácsadója közleményében. „A több mint 1000 izraeli és több mint 250 túszul ejtett izraeli október 7-i mészárlását követően Netanjahu úr háborús kabinetje utasította az izraeli hadsereget a Hamász megsemmisítésére".

Az uniós külügyminiszterek a tervek szerint több találkozót tartanak Brüsszelben izraeli, palesztin hatósági és kulcsfontosságú arab országbeli kollégáikkal. A miniszterek hétfőn tárgyalnak az izraeli-Hamász konfliktusról a Gázai övezetben, ahol az izraeli csapatok hónapok óta könyörtelen bombázó hadjáratot és szárazföldi támadást folytatnak, valamint a jövőbeli békerendezés kilátásairól.

Az EU ugyanakkor hétfőn új szankciókat jelent be a Hamász ellen, amelyek célja, hogy a militáns csoport finanszírozási forrásait sújtsák – közölte három uniós diplomata a Politicoval.

Csütörtökön az Európai Parlament állásfoglalást fogadott el, amelyben állandó tűzszünetet követel a Gázai övezetben – azzal a feltétellel, hogy a Hamászt felszámolják és minden túszt szabadon engednek. Az állásfoglalás alig néhány nappal azután született, hogy az izraeli Netanjahu elutasította a független palesztin államiság gondolatát, elutasítva ezzel az Egyesült Államok és az EU palesztin állam létrehozására irányuló törekvését.

Korábban Erdoğan török elnököt gyanúsították azzal, hogy segít a Hamász finanszírozásában.

( Fotó: JOHANNA GERON / POOL / AFP)