Európai Tanács elnöke: Orbán Viktor konstruktív résztvevője a vitáknak

Más a retorika, és más a tartalom – mondta a Népszavának az Európai Tanács elnöke, hogy a szavakban harcias Orbán Viktor a tárgyalóasztalnál együttműködő.

2023. október 31., 10:06

Szerző:

Amíg Orbán Viktor aláírja az Európai Unió egységét deklaráló nyilatkozatokat, és tartja magát azokhoz, addig a partnerei nem fogják tetemre hívni különutas politikája és a közösséget becsmérlő állításai miatt – derült ki a múlt heti EU csúcstalálkozó idején elhangzott nyilvános megjegyzésekből és a Népszava brüsszeli forrásaitól származó információkból.  Charles Michel, a tagállami vezetőkből álló Európai Tanács elnöke szerint Orbán Viktor konstruktív résztvevője a vitáknak.

Bár megfigyelők számítottak rá, hogy az október közepén lezajlott Orbán-Putyin találkozó miatt többen bírálni fogják a magyar miniszterelnököt, a reakciók alulmúlták a várakozásokat: a zárt ajtók mögött tartott megbeszélésen alig néhány állam- és kormányfő tartotta fontosnak, hogy felemlegesse a szokatlan pekingi randevút. Az ovális asztal körül nem igazán kapott visszhangot Orbánnak a brüsszeli tanácskozás elé időzített megjegyzése a Szovjetunió és az Európai Unió közötti hasonlóságokról is.

„Az egyik oldalon vannak a beszédek, a retorika, a kommunikáció, a másikon meg ott van a lényeg, a tartalom. Nekem az a feladatom, hogy megőrizzem az európai egységet. Könnyű ez? Nem. Magától megy? Nem. Sok erőfeszítést igényel, hogy meghallgassuk egymást és kompromisszumokat kössünk, de az EU mindig is a kompromisszumok terepe volt”

– válaszolta a Népszava brüsszeli tudósítójának Charles Michel, a tagállami vezetőkből álló Európai Tanács elnöke, amikor egy szűk körben tartott sajtóbeszélgetésen arról kérdezte, mikor kívánja a vezetői fórum napirendjére tűzni a „bajkeverő” magyar kormányfő húzásait.

Charles Michel a sajtóbeszélgetésen érzékeltette, hogy Orbán Viktor konstruktív résztvevője a vitáknak: – A mai nap jó alkalom volt, hogy meghallgassuk Orbán urat és másokat, és megértsük, hogy mi a véleményük, mit kellene tennünk a jövőben Oroszországgal, Ukrajnával és más nemzetközi ügyekkel kapcsolatban. Több résztvevő szóba hozta a Putyin és Orbán közötti találkozót, és én is elmondtam, hogy nem javasoltam a megtartását. De ezek a nézeteltérések nem akadályozták meg, hogy az Európai Tanács egységet mutasson – hangsúlyozta a belga politikus, aki kiemelte:

számos ügyben nemcsak Magyarországnak, hanem más tagállamoknak is megvan a maguk különvéleménye. Ezek sokszor kevésbé látható, de nagyon határozott álláspontok, amelyeket a találkozókon kell közös nevezőre hozni.

Hasonlóan értékelte Orbán Viktor szereplését a magyar miniszterelnökkel egyébként meglehetősen kritikus Kaja Kallas észt kormányfő is, aki a Politico brüsszeli hírportál szerint újságíróknak kifejtette:

– Az Európai Tanácsban azt tapasztalom, például Magyarországgal kapcsolatban is, hogy a vezetők mondanak valamit a sajtónak, majd bemennek a terembe, és egyetértenek a többiekkel. Amíg helytelen dolgokat állítanak, de helyes dolgokat cselekednek, addig szerintem rendben vagyunk

– fogalmazott. Lapunknak több neve mellőzését kérő EU forrás is megerősítette, hogy Orbán Viktor hozzászólásai az Európai Tanács ülésein általában lényegretörőek és segítik a nézetek tisztázását.

(Kiemelt kép: Charles Michel és Orbán Viktor az Európa Tanács ülésén 2022. december 15-én. Fotó: Ludovic MARIN / AFP)

07:41

Maros megyét Kolozsvár alá sorolnák be, míg a magyar többségű Kovászna és Hargita Brassóval kerülne egy közigazgatási egységbe, amennyiben életbe lépne a tervezett román gondolatkísérlet.

07:23

Egy embert késsel megölt, két másikat pedig kalapáccsal megsebesített szombat este egy támadó Párizsban, az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy „Allah Akbar”. Rendőrök elektromos sokkolóval ártalmatlanították és a helyszínen őrizetbe vették – közölte Gérald Darmanin belügyminiszter.