Európai Bizottság alelnöke: Veszélyben a médiaszabadság Lengyelországban

Vera Jourová kijelentette, hogy az unió nem tolerálhatja tovább a lengyel médiára nehezedő nyomást. 

2021. szeptember 15., 21:00

Szerző:

Aggodalomra adnak okot a 2021-es Lengyelországról szóló jogállamisági jelentés médiával kapcsolat észrevételei Vera Jourová, az EB alelnöke szerint. Hozzátette: „az Európai Unió nem tolerálhatja a lengyel médiára nehezedő politikai nyomást.” Észrevételeit a Európai Parlament szerdai ülésén fejtette ki, amikor a lengyel jogállamiság került a plenáris vita középpontjába. 

Az alelnök szerint azokban a tagállamokban, ahol nincs médiaszabadság, ott a demokrácia is veszélybe kerül. „Attól tartunk, hogy a média «újralengyelesítése» szembemegy uniós értékeinkkel, valamint a belső piac szabályaival is” – tette hozzá Jourová. A EB alelnöke és egyben az unió értékeiért is felelős biztosa úgy látja, hogy amennyiben az új lengyel médiatörvénymódosítási tervezet elfogadásra kerül, komoly aggályok fognak felmerülni a lengyel jogállamisággal kapcsolatban is.

Beszédében Jourová arra is emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság a lengyel igazságszolgáltatás helyzete miatt pénzbüntetés kiszabását kérte az Európai Bíróságtól. A pénzbüntetés tervét mindaddig fenn is tartják, amíg a lengyel kormány nem függeszti fel legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését. Jourová beszédében azt is elmondta, hogy az Európai Bíróság határozatai nem csak Lengyelországra, hanem az összes többi tagállamra is érvényesek. 

(Kiemelt kép: Věra Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős biztosa beszédet mond az Európai Parlament plenáris ülésén 2021. március 10-én. Fotó: Johanna Geron / Pool/AFP)