Leállhat a Facebook Európában

Az ír adatvédelmi hatóság a Facebook és az Instagram közösségi médiaszolgáltatások nyári leállását veszélyeztetik azzal, hogy megduplázta a cég Egyesült Államokba irányuló adatforgalmának leállítására vonatkozó rendelkezését.

2022. július 7., 16:23

Szerző:

Az ír adatvédelmi bizottság csütörtökön arról tájékoztatta európai kollégáit, hogy megakadályozza a Facebook-tulajdonos Meta felhasználói adatok Európából az Egyesült Államokba történő továbbítását. Az ír szabályozó hatóság határozattervezete a Meta utolsó jogi eszközét, a nagy adatmennyiségek Egyesült Államokba történő továbbítását akadályozza meg, miután az amerikai techóriás és az európai adatvédelmi aktivisták között évek óta heves bírósági csatározások folynak. 

Az Európai Bíróság 2020-ban megsemmisítette az EU és az Egyesült Államok közötti adatáramlási pajzsnak nevezett adatvédelmi paktumot az amerikai megfigyelési gyakorlatokkal kapcsolatos félelmek miatt. Döntésében megnehezítette egy másik jogi eszköz, az úgynevezett szabványos szerződési feltételek (SCC) használatát is, amelyet a Meta és számos más amerikai cég használ a személyes adatoknak az Egyesült Államokba történő továbbítására. Az e heti írországi döntés azt jelenti, hogy a Facebooknak is fel kell hagynia az SCC-kkel.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Lionel BONAVENTURE / AFP)