Észak-Korea újabb ballisztikus rakétákat lőtt ki Japán felé

Észak-Korea két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán (Keleti)-tenger felé, közölte a dél-koreai vezérkar és a japán védelmi minisztérium közép-európai idő szerint szombaton.

2022. október 9., 06:06

Szerző:

Mindkét rakéta elérte a 100 kilométeres magasságot, és 350 kilométert tett meg - tájékoztatott Ino Tosiro japán védelmi miniszter. A fegyverek Japán kizárólagos gazdasági övezetén kívül hulltak a tengerbe. Nem zárható ki, hogy tengeralattjáróról indították őket – mondta el Ino.  A tárcavezető jelezte: Tokió nem fogja tűrni Phenjan ismételt rakétatesztjeit.
 

Az amerikai hadsereg hangsúlyozta: az incidenst követően folyamatos kapcsolatban áll szövetségeseivel és partnereivel. Washington szerint a legutóbbi rakétatesztek nem jelentettek fenyegetést az amerikai vagy a szövetséges erőkre. Az Egyesült Államok leszögezte: rendíthetetlenül elkötelezett Dél-Korea és Japán védelme mellett. Észak-Korea két héten belül hetedszer hajtott végre rakétatesztet.

A rakéták kilövésére órákkal azután került sor, hogy befejeződött az Egyesült Államok és Dél-Korea tengeri hadgyakorlata a Koreai-félsziget keleti partjainak közelében. A gyakorlatozáson az Egyesült Államok haditengerészetének Ronald Reagan nevű, nukleáris meghajtású repülőgép-hordozója is részt vett. Az észak-koreai hadsereg szombaton figyelmeztetett, hogy a Ronald Reagan megjelenése a Koreai-félsziget közelében jelentős negatív hatással van a térség biztonságára. Phenjan szombaton leszögezte: az Egyesült Államok katonai fenyegetéseire reagálva, önvédelemből hajtotta végre az eddigi rakétakísérleteket, amelyek nem jelentenek közvetlen veszélyt a légi közlekedésre vagy a szomszédos országokra. Egy kedden kilőtt, közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta - 2017 óta először - elhaladt a japán szigetvilág fölött. Az ENSZ határozatai megtiltják Észak-Koreának a ballisztikus rakéták tesztjét.

(Kiemelt képünk illusztráció: Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezetőnek, a kommunista Koreai Munkapárt első titkárának képe jelenik meg a szöuli főpályaudvaron lévő tévéképernyőn 2017. február 12-én, miután Észak-Korea ballisztikus rakétát indított a Japán (Keleti)-tenger irányába. Fotó: MTI/EPA/Kim Hi Csul)

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve.