Észak-Korea újabb ballisztikus rakétákat lőtt ki

Észak-Korea újabb, egyelőre azonosítatlan ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-tenger irányába – közölte pénteken a dél-koreai hadsereg.

2022. október 28., 09:05

Szerző:

A szöuli katonaság további részletekkel nem szolgált. Az újabb ballisztikus rakétakilövést a kommunista ország közvetlenül azt követően hajtotta végre, hogy találkozott a japán, az amerikai és a dél-koreai külügyminiszter-helyettes, és megállapodtak abban, hogy megerősítik elrettentő erejüket a térségben.
„Megállapodtunk, hogy megerősítjük együttműködésünket, hogy Észak-Korea azonnal hagyjon fel minden illegális tevékenységgel, és térjen vissza a nukleáris leszerelési tárgyalásokhoz” – közölte a dél-koreai miniszterhelyettes, Cso Hjun Dong. A politikus világossá tette, hogy a három ország korábban nem látott erejű választ fog adni, ha Észak-Korea újabb kísérleti atomrobbantást hajt végre.


Szöul és Washington is többször figyelmeztetett az elmúlt hetekben, hogy Észak-Korea minden valószínűség szerint arra készül, hogy végrehajtsa hetedik kísérleti atomrobbantását. Phenjan legutóbb 5 évvel ezelőtt robbantott atombombát, ami már a hatodik ilyen teszt volt. Wendy Sherman amerikai külügyminiszter-helyettes szerint minden ilyen lépés veszélyes és súlyosan destabilizáló hatású, s felszólította Észak-Koreát, hogy tartózkodjon mindenfajta provokációtól.

(Kiemelt képünk illusztráció:  Az Arrow-3 hiperszonikus ballisztikus rakéta indítása látható egy meg nem nevezett helyen, Alaszkában. Izraeli védelmi minisztérium / AFP)