Erdélyi lapok az RMDSZ sikerének tartják, hogy az EMNP nem állít jelöltet

Az erdélyi magyar lapok értelmezése szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) csatát nyert azzal, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nem indít jelölteket a májusi európai parlamenti (EP-) választásokon, és Tőkés László várhatóan a Fidesz listáján száll versenybe egy újabb EP-mandátumért.

2014. február 24., 11:17

A Krónika című erdélyi magyar napilap úgy tudja, a Magyar Polgári Párt (MPP) kész megállapodni az RMDSZ-szel, ha a szövetség átengedi jelöltlistájának harmadik helyét az MPP által jelölt politikusnak. Az RMDSZ-szel szemben kritikus napilap hétfői vezércikkében úgy értékelte, a szövetség az oszd meg és uralkodj elvének hatékony gyakorlati alkalmazásával nyert fontos csatát az EMNP-vel szemben.

A Krónika emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ, amely 2009-ben a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal (EMNT) fogott össze, és szorította ki az akkor Szász Jenő által vezetett MPP-t, most az új vezetésű MPP-vel összefogva sodorja lehetetlen helyzetbe a Toró T. Tibor vezette EMNP-t.

„Tőkés magyarországi indulása miatt a néppárt kénytelen volt a legrosszabb megoldást választani, a passzív tétlenséget” – állapította meg a Krónika vezércikkírója, aki szerint az erdélyi magyar választók többsége még az MPP-nek átengedett harmadik hely ellenére sem fog összmagyar választási koalícióként tekinteni a tulipános (az RMDSZ jele alatt induló) listára.

Az RMDSZ-hez közel álló Transindex című portál véleménycikkében azért bírálta a szövetséget, mert az a háttérpolitikusnak ítélt Vincze Lorántot tette jelöltlistája harmadik helyére. A portál szerint ez azért nem logikus, mert a befutónak számító két első hely mellett a harmadik hely is befutó lehetne, ha arra egy népszerű politikus, afféle húzó név kerülne.

A cikkíró valószínűsítette, ha Tőkés László nem indul Erdélyben újabb EP-mandátumért, már RMDSZ-MPP kiegyezésre sem lesz szükség, és nem kell átengedni a lista harmadik helyét az MPP-nek.

Az RMDSZ-szel szemben kritikus Háromszék című székelyföldi napilap vezércikkében úgy vélte, az erdélyi gordiuszi csomót ezúttal is Orbán Viktor vágta át, aki helyet ajánlott Tőkés Lászlónak a Fidesz európai parlamenti jelöltlistáján.

A Háromszék cikkírója szerint az RMDSZ elérte, hogy ismét egyedül legyen a romániai magyar választási színpadon. „Tőle függ, lesz-e Tőkés Lászlón kívül erdélyi magyar képviselő Brüsszelben” – zárta vezércikkét a Háromszék napilap.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.