ENSZ: Irán jobban tenné, ha a vízhiányt oldaná meg, ahelyett, hogy tüntetőkre lövöldözik

Iránban a médiaértesülések szerint legalább hárman meghaltak már a tüntetésekben.

2021. július 23., 21:08

Szerző:

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa pénteken közlemény adott ki az iráni tüntetéssorozatok miatt, írja az MTI. „Az iráni hatóságok jobban tennék, ha megkezdenék az Irán délnyugati részében pusztító krónikus vízhiány megoldását, ahelyett, hogy erőszakosan elnyomják a tüntetéseket” – közölte Michelle Bachelet.

„A kormánynak a krónikus vízhiánynak a kuzisztáni lakosok életére, egészségére gyakorolt hatására kellene összpontosítania a héten tartott tüntetések után, amelyeket erőszakkal elnyomtak és áldozatok is voltak” – írta közleményében az emberi jogi főbiztos. Bachelet a katasztrofális helyzettel szembeni hanyagsággal vádolja az iráni kormányt.

„Ha az emberekre lőnek, az nem állítja meg őket, és csak fokozza a haragot és a reménytelenséget” – fogalmazott Michelle Bachelet. Hozzátette: a sebesültek nem voltak hajlandók kórházba menni attól tartva, hogy letartóztatják őket. Kuzisztán tartományban, ahol a legnagyobb iráni kőolajlelőhelyek találhatók, március óta tart az aszály, ami tüntetéseket váltott ki több városban.

Médiaértesülések szerint legalább hárman meghaltak, közöttük egy rendőr és egy tüntető. A főbiztos szerint négy tüntető és egy rendőr halt meg, de hozzátette, hogy meg nem erősített értesülések szerint magasabb a halálos áldozatok száma. Csütörtökön Haszan Róháni leköszönő elnök kijelentette, hogy Kuzisztán lakóinak joguk van kifejezni a véleményüket, és akár az utcára vonulni a szabályok betartásával.

Pénteken Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője felszólította a tüntetőket, hogy ne játszanak az ország ellenségeinek a kezére. A tartományban jelentős arab kisebbség él. A helyi lakosság gyakran panaszkodik arra, hogy a hatóságok magára hagyják problémáikkal.

(Kiemelt kép: Az ENSZ logója a New York-i központjuk egyik ajtaján. Fotó: Angela Weiss / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.