Bukhat a demokrácia, vége az emberi jogoknak: az ENSZ szerint sötét jövőt hoz a klímaváltozás

2019. június 25., 18:07

Szerző:

Rendkívül sötét jövőt vázolt Philip Alston, az ENSZ jelentéstevője, aki szerint a klímakatasztrófának megrázó következményei lesznek – írja a 444Guardian alapján.

Alston az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa számára készít jelentést a szegénységről és a klímaváltozás hatásairól. Legutóbb bírálta az ENSZ-t, a világ országait és kormányait, a civileket és gazdasági szereplőket is. Úgy véli, a fenyegetés mértékéhez képest aránytalanok a katasztrófa elkerülése érdekében megtett lépések.

A szakértő szerint a klímakatasztrófa megrázó következményekkel jár majd a társadalmakra nézve, mivel nem csak százmilliók élethez, ivóvízhez, élelemhez, lakhatáshoz való hozzáférése sérülhet, hanem a demokrácia és a jogállam is.

– Nem biztos, hogy az emberi jogok túlélhetik ezt a felfordulást

– közölte.

Alston szerint a klímaváltozás több évtizednyi fejlődést tehet semmissé, akár egészségügyről, akár a szegénység csökkentéséről van szó. Megjegyezte azt is, hogy a világ szegényebbik fele mindössze a széndioxid-kibocsátás tíz százalékáért felelős.

A szakember úgy véli, hogy a klímaváltozás elől a tehetősebbek elmenekülnek majd a kedvezőbb klímájú helyekre, a szegények viszont élhetetlenné váló otthonaikban ragadnak. Ezek a változások pedig a társadalmi feszültségek, a nacionalizmus és a rasszizmus erősödéséhez vezethetnek.

Alston a környezetvédőket és saját magát is kritikával illette azzal, hogy a jogvédőkhöz hasonlóan ő is hibázott, amikor nem tette az emberi jogok központi témájává a klímaváltozást. Véleménye szerint ugyanis az már nyilvánvalóan fenyegeti az alapvető jogokat, ezért hathatós társadalmi és gazdasági átalakítást sürget.