Ennyi pénzből tanítják a román pedagógusokat a magyar gyerekek tanítására

EU-s támogatásból tanítják meg a tanárokat román nyelv idegen nyelvként való oktatására.

2021. december 9., 16:08

Szerző:

Európai uniós pénzen tanítják meg a romániai tanárokat arra, hogy miként oktassák idegen nyelvként a románt a nemzeti kisebbségekhez tartozó gyermekeknek, írja az MTI.

A program részleteit Hegedüs Csilla, az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumának államtitkára és Szabó Ödön képviselő, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) oktatási szakpolitikusa ismertette csütörtökön Kolozsváron.

Hegedüs Csilla elmondta:

kilencmillió eurót biztosítanak arra, hogy 6190 romániai pedagógust képezzenek ki a román nyelv idegen nyelvként történő oktatására.

Az államtitkár elmondta:

azt szeretnék, hogy a magyar gyermekek jól megtanuljanak románul.

Noha a tanügyi törvény a 2011-2012-es tanévtől lehetővé teszi a román nyelv idegen nyelvként történő tanítását, a tanárokat erre eddig nem készítették fel.

(Kiemelt kép: A kibővített, felújított kolozsvári Apáczai Csere János Gimnázium az átadás napján, 2018. június 2-án. MTI Fotó: Kiss Gábor)

16:47

Petr Pavel nyugalmazott tábornok nyerte a cseh államfőválasztást – derül ki a statisztikai hivatal által közzétett, a szavazókörzetek 98 százalékában leadott és összeszámlált szavazatok alapján.

16:22

Egy pénteken kiszivárgott felső feljegyzésben az amerikai légierő tábornoka, és a Légi Mobilitási Parancsnokság (AMC) parancsnoka, Mike Minihan utasította az irányítása alatt dolgozó tiszteket, hogy készüljenek az USA és Kína közötti háború kitörésére. A parancsnok szerint a harc kirobbanása 2025-re várható, az amerikai és tajvani választásokat követő évben.

2023. január 28., 12:06

A Tennessee-állambeli Memphisben ismét halálos áldozattal járt egy fiatal, 29 éves fekete fiú egyszerű igazoltatásával induló rendőri eljárás. Azóta videót is publikáltak, amiből kiderül: a férfit brutálisan megverték a rendőrök három nappal azelőtt, hogy sérüléseibe belehalt.