Ennél cukibb hír ma már nem lesz!

Ritka ikreket köszönthetünk!

2022. január 20., 19:30

Szerző:

Ritka elefántikrek születtek a Samburu kenyai rezervátumban – jelentette be a Save the Elephants természetvédelmi szervezet. Az újszülött, vélhetően csak néhány napos kiselefántokat a hétvégén vették észre idegenvezetők egy szafari alkalmával a fővárostól, Nairobitól 300 kilométerre fekvő rezervátumban.

Az elefántbébikről készült videón látható, amint a babák – egy hím és egy nőstény – ismerkednek környezetükkel anyjuk, Bora és 2017-ben született bátyjuk társaságában, egy elefántbika védelmében.

Az elefántok világában ritka az ikerszülés, 100 esetben egyszer fordul elő, és gyakori, hogy az anyaállat nem tud elegendő tejjel táplálni két borjút, és az egyik, vagy mindkettő elpusztul. A kenyai természetvédők egyelőre reménykednek, hogy az ikrek mindketten életben maradnak. Ebből a szempontból kritikusak lesznek az elkövetkező napok. A Samburu rezervátumban legutóbb, 2006-ban találtak elefántikreket, amelyek mindössze néhány napig éltek.

Az emlősök közül az elefántoknál tart a legtovább a vemhesség, a kicsik 22 hónap után jönnek világra. A nőstények rendszerint négyévente adnak életet utódnak. Az elsőként tavaly tartott országos állatszámlálás eredménye szerint 36 280 elefánt él Kenyában, 12 százalékkal több, mint 2014-ban, a vadorzás tetőpontján.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Narendra Sresztha)