Ennek az ukrajnai temetőnek nem fog örülni az Egyesült Államok

Rövid videófelvétel került fel az X nevű mikroblogon, amely alapján úgy tűnik, az ukránok összegyűjtötték és páncélostemetőt csináltak a menthetetlen amerikai M2 Bradley-k maradványaiból.

2023. december 25., 17:25

Szerző:

A felvételen mintegy két tucatnyi harcjármű látható, nagy részük egészen leromlott állapotban. Egyes harcjárművek kinézete alapján valószínű, hogy az ukránok „kannibalizálták” a lövészpáncélosokat, vagyis a még felhasználható alkatrészeket kiszerelték a megsemmisült harcjárművekből – írja a Portfolio. 

Ukrajna eddig 62 darab M2A2 Bradley lövészpáncélost veszített el az orosz-ukrán háborúban – magyarázza a gazdasági lap. Ez nagyjából az Egyesült Államok által szállított mennyiség fele, ugyanakkor Washington időközben pótlólagos szállításokkal próbálta ellensúlyozni a veszteségeket. A magas veszteségszámok ellenére az ukrán katonák elégedettek a harcjármű teljesítményével, és máig látni rendszeres bevetésen őket, például Avgyijivka környékén.

(Kiemelt képünk illusztráció: Ukrán harckocsi legénysége gyakorlaton vesz részt a frontvonaltól nem messze, a Donyecki területen, Bakhmut közelében 2023. december 15-én. Fotó: Anatolij Sztepanov / AFP)