Elzárták a gázcsapot az oroszok, kihirdették a szükségállapotot

Hatvan napra. 

2022. január 20., 16:46

Szerző:

Az ország egész területén bevezetendő hatvannapos szükségállapotról határozott csütörtökön a moldovai parlament, miután az orosz Gazprom arról értesítette Chisinaut, hogy péntektől felfüggeszti a gázszállításokat a januári gázszámla kifizetésének elmaradása miatt.

A határozatot a kormányzó Akció és Szolidaritás Párt (PAS) szavazataival fogadták el. Az ellenzék ellene szavazott, a gázválságért a hivatalban lévő kormányt hibáztatva.

A következő hatvan napban a rendkívüli helyzetekért felelős bizottság fejadagot vezethet be a földgázra és más energiahordozókra, elkülöníthet pénzügyi eszközöket földgázvásárlásra, koordinálhatja a tömegtájékoztatási eszközök tevékenységét, és egyéb rendkívüli intézkedéseket is hozhat.

A kormány adatai szerint a helyi gázszolgáltatónak, a MoldovaGaz vállalatnak mintegy 25 millió dollár hiányzik ahhoz, hogy kifizesse a január 1. és 15. közötti fogyasztás számláját. A kialakult helyzetben a kabinet haladékot szándékozik adni a gázszolgáltatónak az áfa befizetésére, és segítséget nyújtani neki a lakossági gázáremelés kompenzálására szánt pénzügyi forrásból.

Bár tudható volt, hogy a MoldovaGaz pénzügyi nehézségekkel küzd, a kormány arra számított, hogy a cég fő részvényese, a Gazprom majd kisegíti. Októberben a MoldovaGaz és a Gazprom öt évvel meghosszabbította a gázszállítási szerződésüket. Ennek fontos rendelkezése volt, hogy a MoldovaGaz minden hónap 20-ig kifizeti az előző hónapban fogyasztott gáz árát és a folyó hónapban fogyasztott mennyiség felét. A tárgyalásokon éles vita bontakozott ki a Moldova szerint magas gázárról, és a több mint 700 millió dolláros moldovai adósság törlesztéséről, amelyet a chisinaui vezetés nem ismert el.

Moszkva az áremeléseket egyebek között az orosz gáz iránti megnövekedett nemzetközi kereslettel magyarázta.
Moldova novemberben hasonlóképpen késlekedett a fizetéssel, mire a Gazprom kilátásba helyezte, hogy 48 órán belül leállítja a gázszállítást. A hiányzó pénzeszközöket akkor is a kormány biztosította.

Vadim Ceban, a MoldovaGaz vezetője közölte, hogy a vállalat januárban pénzügyi nehézségekkel szembesült, mivel az országban későn módosították a díjszabást. Így januárban míg az orosz gáz beszerzési ára Moldova számára ezer köbméterenként 647 dollárra emelkedett, a tarifa 450 dollár körüli áron maradt.

(Kiemelt képünk: A Moldovagaz moldovai gázelosztó vállalat régi székháza Chisinauban 2022. január 19-én. Moldovában válságos a helyzet a földgáz árának emelkedése miatt. A Gazprom orosz gázipari monopólium - amely a Moldovagaz többségi tulajdonosa - nem fogadta el Moldovának a januárra vonatkozó fizetési haladék iránti kérelmét. MTI/EPA/Dumitru Doru)

Tegnap 21:39

Az eddigi információk szerint heten haltak meg és tizenheten sebesültek meg, köztük egy kilencéves gyerek a kelet-ukrajnai Harkiv városa elleni csütörtöki orosz támadásban – közölte Oleh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzó.