Elvesztette a többséget Netanjahu a Knesszetben

A szavazatok 90 százalékos feldolgozottságánál újabb patthelyzet alakult ki Izraelben. A bejutott Raam arab párt dönthet, hogy melyik oldalnak lesz egy mandátumos többsége.

2021. március 24., 15:52

Szerző:

A keddi izraeli parlamenti választásokon leadott szavazatok csaknem 90 százalékos feldolgozottságánál elvesztette többségét a törvényhozásban a Benjamin Netanjahu miniszterelnököt támogató tömb – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán.

A két éven belül negyedik parlamenti választáson 88 százalékos feldolgozottságnál a Netanjahu kormányfőségét elfogadó jobboldali és vallásos pártok Naftali Bennet pártjával együtt 59 képviselői helyet szerezhetnek a kneszetben a százhúszból, mert átlépte a 3,25 százalékos parlamenti küszöböt a Raam nevű muszlim hagyományőrző arab párt, és ezzel átrendeződhetnek a parlamenti erőviszonyok.

A Raam a saját számításai alapján – a szavazókörökben a szavazatszámlálásnál jelen lévő képviselőik adatai szerint – már korábban bejelentette, hogy elég szavazatot szerzett, de ezt csak később igazolták a hivatalos szavazatszámlálók.

A Raamra adott szavazatok száma olyan magas, hogy már bizonyosan tagjai lesznek a következő törvényhozásnak. A további szavazatszámlálás már csak kisebb változásokat okozhat a kneszet összetételében: a pártok mandátum számának csökkenését vagy növekedését eggyel-eggyel – írta a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál szakértője.

A jelenlegi eredmények alapján „királycsinálóvá” léphet elő ez a párt, vagyis meghatározhatja, hogy a Netanjahut támogató vagy az őt ellenző pártok csoportja alakíthat-e kormányt, mert ismét patthelyzet alakult ki, nincs többsége a kneszetben egyik tömbnek sem.

A Raamot vezető Manszúr Abbász a választási kampányában nem állt ki sem a Netanjahut támogató, sem a távozását követelő oldal mellett, hanem azt ígérte, hogy majd az eredmények ismeretében, a szavazótáborának kedvezőbb ajánlatot kínáló miniszterelnök-jelöltöt választja.

A Netanjahu és a legutóbbi választás előtt ellenzékben lévő Beni Ganz között a tavaly márciusi választás után megkötött koalíciós egyezmény átmeneti kormányzásra vonatkozó része szerint, ha 2021. november 17-ig nem sikerül új kormányt alakítani, akkor automatikusan a centrista Kék-Fehér párt élén álló Beni Ganz lesz az ügyvivő kormány miniszterelnöke.

VĂĄlasztĂĄsok Izraelben
 
Beni Ganz Fotó: MTI/EPA/JINIPIX
 

 

Ez jelentős ösztönzést jelent Netanjahu számára, hogy valamiképpen kormányt alakítson vagy minél hamarabb új választásokat írasson ki már nyáron, ha számára kedvezőbb eredmény remél – emlékeztetett a The Times of Israel.

A lakókörzetnek megfelelő szavazatok megszámlálása után mintegy 450 ezer dupla borítékot szállítanak Jeruzsálembe, ahol a kneszet épületében működő választási bizottság munkatársai ezeket is feldolgozzák, de előbb ellenőrzik, hogy a külső borítékon feljegyzett személy állandó lakóhelyén vagy máshol nem voksolt.

A korábbi választásokon a külföldön dolgozó diplomaták, a katonák, valamint a börtönökben és a kórházakban tartózkodók szavaztak csak kettős borítékokkal, de idén a koronavírus-fertőzöttek és a karanténra kötelezettek is. Ezért a szokásosnál jóval több a lassabban megszámlálható dupla boríték, s csak péntekre ígérik a szavazatok teljes körű feldolgozását.

A 12-es és a 13-as kereskedelmi televízió hírmagyarázói úgy vélik, hogy a szoros eredmények alapján várhatóan ismét patthelyzet alakulhat ki, és egyik oldal sem lesz képes kormányt felállítani, így igen valószínűnek tűnik egy újabb, ötödik választás a következő hónapokban.

Két éven belül azért tartottak negyedszer parlamenti választásokat Izraelben, mert a pártok jelentős része nem hajlandó belépni olyan kormányba, amelyet a korrupciós ügyek miatt bíróság elé állított Benjámin Netanjahu, a kormányzó jobboldali Likud párt elnöke vezet. Netanjanu nem tudott létrehozni többségi koalíciót, de az ellenzék sem volt képes kormányt felállítani.

Tavaly márciusban, a harmadik választás után a centrista Kék-Fehér párt élén álló Beni Ganz feladta legfőbb választási ígéretét, és koalíciós megállapodást írt alá Netanjahuval, azonban közös kormányzásuk válságba került, mert a Likud vezette pénzügyminisztérium a megállapodásukat felrúgta, nem készített költségvetést, és ez újabb választásokhoz vezetett.

(Kiemelt kép: Izraeli arab férfi leadja szavazatát az izraeli parlamenti választásokon az észak-izraeli Magharban 2021. március 23-án. Fotó: MTI/AP | Mahmúd Illean)