Eltűnt Putyin orvosa, aztán mégse

Rejtélyes körülmények között tűnt el Vlagyimir Putyin orvosa, aki búcsú levelében azt írta nem érzi azt, hogy bűnös lenne. 

2023. szeptember 10., 11:23

Szerző:

Az 59 éves Viktor Truhint szeptember 3-án a lánya látta utoljára. Orosz sajtóhírek szerint azonban a Putyin orvosát egy hétig eltűntként tartották nyilván, aztán váratlanul előkerült. Az orvos Vlagyimir Putyin egészségügyi állapotával kapcsolatban is rendelkezhetett információkkal – írja az Index. Orosz sajtóhírek szerint azonban a doktor előkerült, mi több, előzetes letartóztatásba helyezték.

Nagyjából egy hétig senki nem tudta, hol tartózkodik Viktor Truhin, a szentpétervári Oltóanyag- és Szérumkutató Intézet korábbi igazgatója. A Sun szerint az 59 éves orvost utoljára a lánya látta szeptember 3-án, majd Truhint egy nappal eltűnése után, szeptember 4-én kirúgták a munkahelyéről, az orosz Szövetségi Gyógyszerészeti-Biológiai Ügynökségtől (FMBA), miután a gyanú szerint egy korrupciós ügybe keveredett. Az orvost a rendőrség is körözte. Viktor Truhin Sun meg nem erősített információi szerint az orvos Vlagyimir Putyin egészségügyi állapotával kapcsolatban is rendelkezhetett információkkal.

A fontanka.ru információi szerint Truhin azonban szombaton előkerült, és miután előző nap megpróbált Oroszországból Fehéroroszországba szökni, az orosz titkosszolgálat, az FSZB emberei a határon elfogták, majd az elfogása után őrizetbe vették. Sőt, azóta a szentpétervári bíróság jóváhagyta, hogy a férfi előzetes letartóztatásba kerüljön, miközben Truhin ügyvédei azt szerették volna elérni, hogy a doktor csak házi őrizetbe kerüljön.

Ami viszont felettébb érdekes, hogy Truhin az eltűnése előtt egy búcsúlevelet is írt a kollégáinak, amelyben úgy fogalmazott: szerinte nagy dolgokat értek el az utóbbi időben, és nem érzi úgy, hogy bűnös lenne. Lánya, Szofija szerint édesapjára nem jellemző, hogy önszándékából ilyen módon eltűnjön, ahogy korábbi munkatársai sem ilyen embernek ismerték. 

(Kiemelt képünkön: Vladimir Putyin, Oroszország elnöke, 2017. február 2-án. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)